Jeřabinový sirup - recept: jeřabiny rozmačkáme a získanou šťávu smícháme s cukrem nebo medem v poměru 1:1. Vaříme do zhoustnutí, necháme vychladnout a naplníme sirupem láhve. Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo okolo 90 druhů, v Čechách jich pak roste něco přes 20. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Pro konzumaci jsou nejvhodnější plody jeřábu ptačího a sladkoplodého.
Plody jsou zralé od října až do konce listopadu a je možné je i usušit a tím zachovat cenné látky. V domácnosti můžeme z plodů jeřábu připravit výtečné kompoty.
Léčivé účinky plodů i listů se uplatňují při poruchách močového ústrojí, samotné plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi. Sušené jeřabinky se hodí i proti průjmu. Stačí jen dobře usušené jeřabinky podrtit na prášek a uchovat v dobře uzavíratelné lahvi.
Jeřáb ptačí působí na všechny potíže ženské hormonální sféry - nepravidelná či chybějící menstruace, silná nebo slabá menstruace, neplodnost. Doporučuji ženám v klimakteriu. Slouží také jako prevence a léčba osteoporózy. Spolu s jeřábem oskeruše likvidující cysty.
Vše další o jeřabinách se můžete dozvědět zde:
- Nálev z jeřabiny
- Pomazánka, marmeláda z jeřabiny
- Čaj z jeřabiny
- Čaj z černé jeřabiny
- Sirup z černé jeřabiny
- Kompot z černé jeřabiny
- vše další na webu www.bylinkyprovsechny.cz