Nápoj na odvápněné kosti - postup: Vajíčka velice dobře umytá (vydrhnutá) dáme do sklenice a zalijeme šťávou z vymačkaných citronů. Vajíčka musí být celá ponořená v citronové šťávě (pokud nám pochybí citronové šťávy, můžeme použít i tzv. citronek na dolití). Necháme na chladném místě nejlépe v lednici 5 - 10 dnů louhovat (skořápka
musí být úplně rozmělněná - vajíčka zůstanou jenom v bláně). Blánu z vajíček musíme odstranit. Nachystáme si čistou misku, do které dáme vajíčka zbavená blány a rozšleháme. Vezmeme cedník a šťávu s rozmělněnými skořápkami přecedíme do rozšlehaných vajíček. Dále přidáme med, kondenzované mléko, rum a opět rozšleháme. Naplníme do sklenic s uzávěrem a uskladníme v chladnu nejlépe v lednici. Pijeme po ránu jednu malou štamprli. Po spotřebování musí nastat nejméně jeden rok přestávka.
Nápoj na odvápněné kosti - suroviny:
- 10 bílých domácích čerstvých vajíček (mohou být i tmavá)
- 1 kg citronu i více
- 2 dcl čerstvého medu
- 1 kondenzované mléko neslazené nebo slazené
- 1/2 l rumu