Rrecept na vanilkový extrakt ze skutečné vanilky. Trvá 8 týdnů, než uzraje, a kromě kosmetických přípravků se báječně hodí i na vaření a pečení.
Vanilkový extrakt - příprava: Vanilkové lusky podélně nakrájejte, vložte do vymyté lahve, zalijte vodkou a zašpuntujte. Nechte 8 týdnů na tmavém chladném místě zrát a jednou týdně protřepejte. Až začnete používat, vždy dolijte dalším alkoholem, vaše láhev tak bude bezedná. Spotřebujte dle trvanlivosti použitého alkoholu. Vanilka je v něm zakonzervovaná, takže na ni se nemusí brát ohled.
Vanilkový extrakt - suroviny: Na 1 l domácího vanilkového extraktu:
- 5 vanilkových lusků
- 1 lahev 35% alkoholu, nejlépe obyčejné vodky, ta totiž vanilce nedodá žádnou extra příchuť
- pěkná láhev se špuntem