Bezinková povidla jako lék při nachlazení, neuralgii a migréně, revmatismu a proti zácpě: Potřebujeme 500 g bezinek, kousek skořice a 3 hřebíčky. Podlijeme troškou vody a rozvaříme na kaši, scezenou šťávu v hrnci pomalu zahříváme, dokud se neodpaří většina vody. Přidáme 500 g cukru a šťávu z 1 citrónu a mícháme tak dlouho, dokud nezhoustne.
Horké nalijeme do malých skleniček. Užívají se 2-4 lžíce denně při potížích, nejdéle po dobu 2 týdnů, povidla po otevření skladujeme v chladničce. Pokud chcete povidla spíš na mlsání než na léčení, je dobré bezinky kombinovat s jiným podzimním ovocem: aronií, švestkami, jablky, hruškami či s hroznovým vínem.
Bez černý, bezinky - účinky na zdraví, použití, využití - zde.