- 1. Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky
- (Kategorie)
- Vytvořeno
- 2. Potraviny a vaření
- (Kategorie)
- Vytvořeno
- 3. Nádobí při vaření, pečení, smažení
- (Kategorie)
- Vytvořeno
- 4. Jak zavařovat houby - tipy, rady
- (Houby)
- ... šroubovacím víčkem, kde je pravděpodobnost správného zavaření a vytvoření podtlaku nejvyšší. Postupujeme tak, že do čistých sklenic dáme dušené houby a zakápneme je cirka lžící vody. Díky ní se může ještě ...
- Vytvořeno 16. srpen 2019
- 5. ► Jak zjemnit rebarborové, reveňové želé
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Chuť rebarborového, reveňového želé zjemníme, když do něj po zavaření přidáme jednu až dvě lžičky likéru. ...
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 6. Jak zabránit ztvrdnutí hovězího jazyka při vaření (mírný var)
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- Hovězí jazyk smíme vařit jen velmi mírným varem, jinak rychle ztvrdne.
- Vytvořeno 5. květen 2018
- 7. Jak zabránit zešednutí růžičkové kapusty po uvaření (solení)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Aby růžičková kapusta nezešedla, je dobré ji solit až po uvaření. ...
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 8. Jak zabránit ztrátě barvy u mrkve při vaření (vroucí slaná voda)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Mrkev neztratí barvu, opereme-li ji ve slané vodě a při přípravě vkládáme až do vroucí vody.
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 9. Jak zabránit rozvaření knedlíků (mouka)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Přidáme-li do vody na knedlíky bramborové i houskové - trochu mouky, nebudou se rozvářet.
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 10. Jak zabránit tmavnutí brambor při vaření (mléko)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Při vaření brambor můžeme do vody přidat mléko, brambory potom nebudou tmavé a budou mít lepší chuť. ...
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 11. Jak vylepšit chuť starých brambor (ocet)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Přidáme-li do vody při vaření starých brambor trochu octa, vylepšíme tím jejich chuť. ...
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 12. Jak zachovat barvu vařenému hrášku (cukr)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Přidáme-li k zelenému hrášku při vaření vody trochu cukru, zachováme mu tím barvu. ...
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 13. Jak odstranit připálené jídlo z hrnce (odvaření)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Když v hrnci připálíme jídlo, nepokoušíme se spálenou vrstvu odstranit silou. Dáme do spálené nádoby vodu a nejprve necháme spáleninu odvařit. Pozdější čistění si tím podstatně usnadníme.
- Vytvořeno 19. duben 2018
- 14. Jak odstranit rez ze dna hrnců (petrolej)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Rezavá vnější dna hrnců na vaření dobře vyčistíme, když je natřeme petrolejem a necháme několik dní stát. Pak důkladně vytřeme. ...
- Vytvořeno 19. duben 2018
- 15. Slezské kyselé zelí - postup, příprava
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. Dvě syrové brambory nastrouhejte na jemno. Na větší teflonové pánvi osmažte 50 g uzeného bůčku nebo ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 16. Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... a duste na mírném ohni asi 15 minut, než zelí změkne. Ke konci vaření případně dochuťte octem či cukrem, podle toho, jakému zelí dáváte přednost. ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 17. Jak zabránit prasknutí knedlíků při vaření (vaječná skořápka)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Aby knedlíky při vaření nepraskly, přidejte do vody několik kousků skořápky z uvařeného vejce. ...
- Vytvořeno 7. duben 2018
- 18. Knedlíky klouzáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... tím budou klouzáky nadýchanější, ale zároveň náchylnější k rozvaření. Pokud si konzistencí těsta nejste jisti, vyzkoušejte ji na jednom cvičném knedlíčku. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte. ...
- Vytvořeno 5. duben 2018
- 19. Jak zachovat bílou barvu morku při vaření polévky (slaná voda)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Morek v hovězí polévce zůstane bílý, když ho přes noc necháte v mírně osolené vodě a druhý den ho opláchnete pod tekoucí vodou.
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 20. Jak uvařit brambory rychleji (světlé pivo)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Spěcháte s vařením brambor? Přidejte do vody trochu světlého piva. ...
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 21. Jak rychleji uvařit brambory (máslo)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Spěcháte s vařením brambor? Přidejte do vody lžičku másla. ...
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 22. Jak zabránit vytečení vejce při vaření (zápalky)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Vejce při vaření prý nevytečou, když do vody přidáte pár zápalek. ...
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 23. Jak vyčistit hliníkové nádobí vařením
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Hliníkové hrnce nebo další nádoby se začnou znovu pěkně lesknout, pokud v nich uvaříte například špenát, rebarboru nebo třeba slupky z ovoce.
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 24. Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
- (Alkoholické a nealkoholické nápoje)
- Přidáte-li při vaření překapávané kávy do filtru trochu kakaa, získáte netradiční a příjemně ochucený nápoj. ...
- Vytvořeno 2. duben 2018
- 25. Jak zmírnit zápach z vaření (utěrka, ocet)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Zápach při vaření se zmírní, když mezi hrnec a pokličku vložíte utěrku navlhčenou octem. ...
- Vytvořeno 26. březen 2018
- 26. Jak snadno oloupat čerstvá vejce (dírka ve skořápce)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Čerstvá vajíčka se budou dobře loupat, když je po uvaření, ještěpřed opláchnutím studenou vodou, na špičaté straně propíchnete jehlou. Při oplachování se voda dostane mezi vejce a skořápku a oddělí tenkou ...
- Vytvořeno 26. březen 2018
- 27. Jak vyčistit zašlé skvrny ze smaltovaných hrnců (rebarbora)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Nikdy do ještě horkých smaltovaných hrnců po vaření nenalévejte studenou vodu - mohl by popraskat smalt. V začernalých hrncích povařte rebarboru - skvrny zmizí. ...
- Vytvořeno 12. březen 2018
- 28. ► Jak zachovat světlou barvu zavařené marmelády (citronová šťáva)
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Krátce před koncem vaření nalijte do marmelády šťávu z jednoho citronu - marmeláda si zachová barvu. ...
- Vytvořeno 8. březen 2018
- 29. ► Jak snadno vytáhnout pepř a nové koření z vařeného jídla (vývar, omáčka)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Koření jako pepř, hřebíček, nové koření nebo bobkový list při vaření vložte do jídla uzavřené ve vajíčku na čaj - snadno koření pak vyjmete. Pokud používáte vajíčko na vaření čaje při vaření vývaru nebo ...
- Vytvořeno 7. březen 2018
- 30. ► Bylinkový ocet na vaření - příprava, postup
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- Při přípravě bylinkového octa dejte do sklenice tři lžíce bylinek a zalijte je šálkem ohřátého vinného octa. Nechte vychladnout a na několik týdnů uložte do lednice. Pak sceďte a přidejte snítku bylinky. ...
- Vytvořeno 7. březen 2018
- 31. ► Bylinkový olej na vaření - recept, postup, příprava
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- Při přípravě bylinkového oleje vložte do sklenice dvě polévkové lžíce čerstvých bylinek a zalijte šálkem ohřátého kvalitního oleje. Nechte vychladnout, zavřete a na několik týdnů dejte do lednice. Pak ...
- Vytvořeno 7. březen 2018
- 32. ► Bylinky nakládané v soli - příprava, recept, postup
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- ... bylinky vydrží v lednici asi dva roky, při vaření s nimi ovšem nepoužívejte sůl. ...
- Vytvořeno 7. březen 2018
- 33. ► Jak zabránit změnění barvy při vaření hrášku (cukr)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Do vody na vaření čerstvého i mraženého hrášku nasypte trochu cukru - hrášek zůstane krásně čerstvě zelený. ...
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 34. ► Jak vařit kukuřici aby změkla a byla hezky žlutá (citronová šťáva)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Při vaření kukuřice nepřidávejte do vody sůl, jinak budou zrna tuhá. Do vody přilijte trochu citronové šťávy - zrna budou krásně žlutá. ...
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 35. ► Jak zjemnit chuť karotky při vaření (jablečná šťáva)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Do vody, v níž vaříte karotku, přidejte trochu jablečné šťávy - bude jemnější.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 36. ► Jak zabránit vzniku zápachu - vaření brokolice (chléb)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Při vaření brokolice ve vodě současně povařte plátek chleba - zamezíte nepřijemnému zápachu. ...
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 37. ► Jak zjemnit chuť chřestu při vaření (cukr, máslo)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Chcete-li mít obzvlášť jemný chřest, přidejte do vody kromě soli i trochu cukru, případně i kousek másla.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 38. ► Jak zbavit chřest hořkosti při vaření (bílý chléb)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Do vody, v níž vaříte chřest, přidejte kousek bílého chleba - chřest ztratí svou hořkost. Hrnec nezakrývejte.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 39. ► Jak odstranit hořkost chřestu při vaření (syrový brambor)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Do vody, v níž vaříte chřest, přidejte oloupanou syrovou bramboru - chřest ztratí svou hořkost. Hrnec nezakrývejte.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 40. ► Jak zabránit vzniku škraloupu na zahuštěné polévce (máslo)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Do polévky vložte na konci vaření vločky másla - nevytvoří se škraloup. ...
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 41. ► Jak zmírnit zápach ryby pomocí octa nebo mléka
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- Rybu omyjte v octové vodě a do vody na vaření přidejte trochu mléka - zmírní se zápach. ...
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 42. ► Jak zabránit zkroucení ryby při vaření vcelku (naříznutí)
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- Rybě vařené vcelku nařízněte na několika místech na hřbetě lehce kůži - nezkroutí se.
- Vytvořeno 1. březen 2018
- 43. Jak to udělat, aby tuhé hovězí, drůbeží maso bylo po uvaření jemné a měkké (olej, koňak)
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- Tuhé hovězí maso nebo starší drůbež několik hodin před pečením potřete směsí oleje a koňaku. Vaříte-li tužší maso, přidejte do vody skleničku koňaku. Maso zjemní, nebude tuhé a nebojte se - alkohol později ...
- Vytvořeno 26. únor 2018
- 44. Jak zabránit sražení mléka při vaření (kostka cukru)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Do mléka před vařením přidejte kostku cukru - nesrazí se. ...
- Vytvořeno 26. únor 2018
- 45. Jak zabránit připálení mléka při vaření (talířek)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Před vařením položte na dno hrnce převrácený talířek - mléko se nepřipálí. ...
- Vytvořeno 26. únor 2018
- 46. Jak zabránit připálení mléka při vaření (studená voda)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Hrnec před vařením vypláchněte studenou vodou - mléko se nepřipálí. ...
- Vytvořeno 26. únor 2018
- 47. Jak zabránit přetečení mléka z hrnce při vaření (máslo)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Natřete okraje hrnce máslem - mléko při vaření nepřeteče. ...
- Vytvořeno 26. únor 2018
- 48. Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (sítko, pára)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Prasklé vejce podržte asi minutu v sítku nad párou. Bílek se srazí a při vaření nevyteče. ...
- Vytvořeno 25. únor 2018
- 49. Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (alobal)
- (Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr)
- Prasklé vejce před vložením do vařící vody zabalte do alobalu. Bílek se srazí a při vaření nevyteče. ...
- Vytvořeno 25. únor 2018
- 50. Jak vařit těstoviny, aby se neslepily (olej)
- (Těstoviny, rýže)
- Aby se těstoviny neslepily, vařte je vždy v dostatečném množství osolené vody, do níž přidejte trochu oleje. Po uvaření je krátce přelijte studenou vodou. ...
- Vytvořeno 25. únor 2018
- 51. silikonová forma
- (Poradna)
- čím vyčistit silikonovou formu na vaření vajec čím vyčistit silikonovou formu na vaření vajec ...
- Vytvořeno 27. srpen 2019
- 52. Do sebe zaklíněné hrnce - jak je dostat od sebe?
- (Poradna)
- Prosím o radu jak od sebe dostat hrnce do sebe zaklíněné při vaření v parní lázni. Díky moc! Eva Do horního hrnce dejte studenou vodu s ledem. Spodní hrnec ponořte do vařící vody. Horní hrnec se chladem ...
- Vytvořeno 18. září 2015
- 53. Jak, čím odlepit nálepky na sklenicích od zavařenin - tipy, rady, návod, zkušenosti
- (Poradna)
- Úžasná věc jsou ty nálepky na sklenicích, ale jak se jich zbavit? Nejlépe se nálepek na sklenicích zbavíte tím, že je namočíte do teplé vody a necháte odmočit. Některé nálepky jsou hodně odolné, tak je ...
- Vytvořeno 8. duben 2015
- 54. Jak nabrousit struhadlo - tipy, rady, návod, postup, zkušenosti
- (Poradna)
- Mám docela nové struhadlo ale ztupilo se, nevíte někdo jestli nejde nabrousit? Odpovězeno zde: http://www.rady-navody.cz/potraviny-a-vareni/pece-o-nadobi-nacini/918-jak-naostrit-struhadlo-na-zeleninu-a-ovoce-v-kuchyni-snadno-a-rychle Admin. ...
- Vytvořeno 21. březen 2015