Jak zavařovat houby - tipy, rady
Zveřejněno: pátek 16. srpen 2019 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6013x
Mnoho z nás rádo chodí na houby a také si často přineseme domů více hub, než dokážeme najednou sníst. Některé usušíme, jiné zamrazíme, jenže ne všechny houby se hodí k sušení a ne vždycky na ně máme v mrazáku dost místa. Pojďme se podívat, jak dají zavařit, aby vydržely uskladněné až do další houbařské sezony.
Zavařené dušené houby
Houby často dusíme, abychom jednak zmenšili jejich objem, ale také abychom je mohli nadále využít
pro přípravu pokrmů. Když je podusíme na cibulce, můžeme je pak jen namazat na chléb jako
vynikající pomazánku, nebo do nich přidat vejce a vyrobit tzv. smaženici.
Po přidání mléčné omáčky (stejné jako na koprovku) vznikne výborná houbová omáčka. Dušené
houby můžeme tak přidávat k masu a do slaných moučníků - výčet jejich využití by byl zkrátka
opravdu dlouhý, a tak není divu, že se vyplatí si dušené houby zavařit.
Musíme s nimi zacházet jako s masem, takže je zavařujeme při vysoké teplotě okolo 95 stupňů, a to
po alespoň 40 minut. Dáváme přednost sklenicím se šroubovacím víčkem, kde je pravděpodobnost
správného zavaření a vytvoření podtlaku nejvyšší.
Postupujeme tak, že do čistých sklenic dáme dušené houby a zakápneme je cirka lžící vody. Díky ní se
může ještě lépe vytvořit podtlak. Zavřeme víčkem a dáme zavařit, jak jsme zvyklí, využít lze nejen
zavařovací hrnec, ale například také horkovzdušnou troubu. Zavařené dušené houby pak po
uskladnění pravidelně kontrolujeme, abychom měli jistotu, že víčka stále drží.
Houby naložené v octovém nálevu
Octový nálev je tradičním nálevem zejména ke sterilizaci pravých hřibů nebo jiných tvrdých hub,
pokud ty pravé nejsou ve vaší lokalitě k mání. Sterilovat můžete však i měkké houby. Pro
zjednodušení procesu je možné využít přepravené nálevy ke sterilizaci okurků, ale s tím, že do nich
nebudeme přidávat cukr.
Během léta a podzimu jsou k mání za výhodné ceny například v Penny. Aby vám jejich nabídka
neutekla, sledujte online Penny leták. Tyto nálevy v prášku lze dlouhodobě skladovat, a tak jich
můžete v cenové akci Penny letáku koupit více najednou, čímž výrazně ušetříte.
Pokud si chcete nálevy vytvořit sami, budete potřebovat následující ingredience:
- 0,6 l octa
- 2 lžíce soli
Do pytlíku na koření nebo do staršího látkového kapesníku pak dáme toto koření:
- 1 lžíce hořčičného semínka
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička koriandru
- několik hřebíčků
- 2 bobkové listy
Nálev dolijeme do 2,5 litru vodou, svaříme cirka deset minut, necháme vychladnout a následně
vytáhneme pytlík s kořením. Očištěné a nakrájené hřiby dáme do sklenic, zalijeme připraveným (nebo
kupovaným) nálevem tak, aby náplň sklenice sahala maximálně do 4 cm pod okraj sklenice - to je
podmínka úspěšné sterilace.
Zavařujeme při teplotě okolo 85 stupňů zhruba po dobu 25 minut. Zde není nutno tolik opatrnosti
jako u zavařených dušených hub. Výrazně kyselé prostředí nepodporuje bujení bakterií, proto zde
stačí použít běžné zavařovací sklenice s hliníkovým víčkem.
Lze je za akční ceny pořídit v Kauflandu, opět stačí sledovat online akční leták Kaufland. Jen je nutné
si promyslet velikost sklenic, abyste byli schopni otevřenou sklenici se zavařenými houbami včas
zkonzumovat. Kaufland leták nabízí různé velikosti zavařovacích sklenic - nejběžnější jsou s objemem
0,4 a 0,7 litru.
Houby zavařené ve sladko-kyselém nálevu s oblíbenou zeleninou
Pokud se nebojíte cukru, nebo pokud použijete náhradní sladidlo, můžete tvrdé i měkké houby
zavařit ve sladkokyselém nálevu se zeleninou. Použijete stejné ingredience, jaké jsme vyjmenovali
v předchozím receptu, jen přidáte na toto množství vody a octa ještě 400 g cukru.
Do sklenice budete ve vrstvách dávat očištěné a nakrájené houby a na kousky nakrájenou zeleninu.
Můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi, a to včetně například hrášku, květáku, mrkve,
fazolových lusků, cukety, papriky, cibule, česneku, tuřínu a mnoha dalších - fantazii se meze
nekladou. Postup zavaření zůstává stejný.
Kyselé sterilované produkty se kazí opravdu jen výjimečně. Ale i tak se vyplatí občas prohlédnout
zavařené sklenice a poklepat jim na víčka, zda správně zní. Vysoký a jasný zvuk signalizuje podtlak,
kdežto dutý a hlubší zvuk znamená, že se do sklenice dostal vzduch a víčko nedrží. O tom často
informuje i pronikavá štiplavá vůně octa.
Další rady v kategorii
-
Houbová pomazánka - jak připravit, udělat
-
Houbová příloha k masu - jak připravit, udělat
-
Houbová směs - co přidat, čím zvýraznit chuť
-
Houbový salát s paprikami - jak připravit, udělat
-
Houbový salát se zelím - jak připravit, udělat
-
Houby a alkohol - jakým nápojem zapíjet houby a co raději nepít - tipy, rady, doporučení
-
Houby lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (sůl)
-
Houby při vařené tmavnou, hnědnou - jak, čím zabránit (ocet)
-
Jak nakrájet žampiony na plátky snadno a rychle
-
Jak obalit houbové řízky snadno a rychle (sáček)
-
Jak předem upravit houby, které chceme použít do zapékaných pokrmů - tipy, rady, doporučení
-
Jak připravit koření z hub (mlýnek na pepř)
-
Jak rozmrazovat houby před použitím - tipy, rady, doporučení
-
Jak si připravit koření ze sušených hub - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat, zavařovat houby, aby neztratily chuť a vůni - postup, návod
-
Jak správně připravit, uvařit houbovou smaženici, nač si dát pozor - postup, návod, doporučení
-
Jak sušit, usušit houby - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby houby při zavařování zbělely - postup, návod
-
Jak uvařit žampiony tak, aby po uvaření neztmavly - rady, doporučení (citronová šťáva)
-
Jak vařit, upravovat houby, aby byly lépe stravitelné - tipy, rady, doporučení
-
Jak zabránit hnědnutí žampionů při tepelné úpravě, pečení (citronová šťáva)
-
Jak zabránit zčernání žampionu
-
Jak zamrazit houby do zásoby pro omáčky a rizoto
-
Jak zavařovat houby - tipy, rady
-
Jak, jakým způsobem udělat z hub kořenící prášek, jak ho skladovat - postup, návod
-
Nakládání hub - Houby v balzamikové octě
-
Ostrá houbová omáčka - jak připravit, udělat
-
Ostrý hříbkový salát - jak udělat, připravit
-
Plněné žampiony - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
-
Uchovávání hub v mrazáku - jak houby před mrazením upravit - postup, návod
-
V jakém množství je vhodné mrazit houby - tipy, rady, doporučení
-
Žampiony při vaření nezhnědnou - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
-
Žampiony při vaření zůstanou bílé, pevné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
-
Zavařené houbové řízky - jak připravit, udělat
-
Zavařené houby jako polotovar na guláš - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby na smaženici - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby s cibulí - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby v octě - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby v tuku - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené houby ve vlastní šťávě - připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařené klouzky v octě - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařený václavkový salát, salát z václavek - jak připravit, zavařit, uchovat
-
Zavařování hub - jak připravit, co s nimi udělat před zavařením
-
► Jak čistit houby aby nezměkly a zůstaly pevné
-
► Jak dlouho namáčet sušené houby
-
► Jak dlouho skladovat žampiony v ledničce
-
► Jak nakrájet houby snadno a rychle (kráječ na vejce)
-
► Jak skladovat, uchovávat houby v lednici aby vydržely čerstvé - postup, návod