Bezinkový sirup z plodů černého bezu - příprava: Připravíme si šťávu na elektrickém odšťavovači nebo ručním mlýnku na ovoce. Pokud přístroje nemáme, lze bezinky rozmixovat a pak přecedit přes pláténko či plátěný pytlík. Šťavu z bezinek můžeme dobře kombinovat se šťávou z jablek, hrušek nebo vinných hroznů. Na každý litr šťávy přidáme 1,2 kg cukru a citrónovou šťávu či kyselinu citrónovou podle chuti a povaříme, až se cukr rozpustí.
Nalijeme do lahví vymytých vroucí vodou a uzavřeme korkovými zátkami či víčky vyvařenými předem ve vodě, aby se nám sirup nekazil. Pozor - bezinky silně fialově barví, použijeme na jejich zpracování gumové rukavice, fialové ruce a skvrny na látce částečně vybělíme citrónovou šťávou. Stejně jako květový bezový sirup je i ten bezinkový výborný do bylinných čajů.
Bezinkový sirup z plodů černého bezu - suroviny:
- 1 l šťávy ze zralých bezinek
- 1,2 kg cukru
- 5 g kyseliny citrónové (nebo šťáva z citrónu)
Bez černý, bezinky - účinky na zdraví, použití, využití - zde.