Sirup z květů černého bezu - příprava: Studenou vodou oprané květy zalijeme převařenou vychladlou vodou do skleněné nádoby a necháme louhovat v chladu 12-24 hod. Potom se výluh přecedí a mírně zahřeje v hrnci, aby se rozpustil přidaný cukr + šťáva z citrónů + kyselina citrónová (kvůli konzervaci). Cukr lze rozpustit i bez zahřívání, ale trvá to delší dobu.
Sirup scedíme a plníme do skleněných lahví vymytých vroucí vodou a uzavřeme korkovými zátkami či víčky vyvařenými předem ve vodě, aby se nám sirup nekazil. Na povrch sirupu lze také nakapat trošku čistého lihu, který zlikviduje bakterie a vypaří se, nebo lze sirup sterilizovat.
Sirup z květů černého bezu - suroviny:
- 12-15 čerstvých květenství černého bezu
- 2 l vody převařené a vychladlé na 40°C
- 2 kg cukru
- šťáva ze 4 citrónů
- 2 polévkové lžíce kyseliny citrónové (celkem asi 14 g)
Bez černý, bezinky - účinky na zdraví, použití, využití - zde.