Koření - která koření se používají do kterých jídel
Zveřejněno: pondělí 2. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5943x
Koření je v kuchyni nepostradatelné. Některé druhy používáme donekonečna a některá pro neznalost vůbec. Ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné kulinářské zážitky. V následujícím přehledu jsou uvedena nejpoužívanější a nejznámější koření a jejich použití.
Bazalka - do polévek, omáček, karbanátků, salátů, i zvěřiny a ryb
Badyán - do kompotů, likérů, pečiva a čínské kuchyně
Bedrník - do polévek, salátů a omáček
Černobýl - na pečenou husu
Chilli - do marinád, bylinkového octa a olejů, indické a čínské kuchyně
Dobromysl - na telecí a skopové maso
Estragon - k pečeným a dušeným masům, do salátů, k nakládání okurek a rajských jablíček
Fenykl - k nakládání zeleniny (zvláště okurek) a do dýňových kompotů
Hřebíček - do rýže, sladkých pokrmů, punčů a červeného zelí, mletý do masových šťáv a omáček
Jalovec - na zvěřinu, zelí, do solných láků a nálevů na maso
Kardamom - do dušených mas, černé kávy, ovocných salátů a dortů
Kari - na kuře, vepřové maso, do indických rýžových pokrmů
Kerblík - do salátů a světlých omáček
Kmín - na vepřové maso, do zelí, pečiva, k pečení husy a kachny
Kopr - k nakládání okurek a do okurkových salátů
Koriandr - k nakládání zeleniny, na krůtu, do pečiva a indické kuchyně
Levandule - k přípravě ryb
Libeček - k přípravě polévek a omáček
Majoránka - do polévek, uzenin, jaternic
Máta peprná - do marinád, na jehněčí maso
Meduňka - k aromatizování rýže, do salátů, nápojů, želé a bowlí
Muškátový květ - do nádivek, polévek a zelí
Muškátový oříšek - do polévek, zelí a indické kuchyně
Myrta - do sladkých pokrmů a při uzení masa
Paprika - do guláše, zeleninových jídel
Pepř bílý - univerzální použití
Pepř černý - univerzální použití
Pepř zelený - na bifteky a paštiky
Pomerančová kůra - do zavařenin a želé
Puškvorec - do ovocných salátů a kompotů
Rozmarýn - na drůbež, ryby a do marinád
Řeřicha - do salátu z okurek, hlávkového salátu, salátu z rajských jablíček
Saturejka - do omáček, fazolového a bramborového salátu, kapusty, omáček, k nakládání okurek a zelí
Sezam - do pečiva
Skořice - na sladké pokrmy, do kávy a svařeného vína
Šafrán - do polévek a rýžových jídel, dortů a sladkého pečiva
Šalvěj - na telecí a skopové maso, ryby a drůbež
Tymián - na drůbež a ryby, do míchaných vajec, k nakládání okurek
Vanilka - k ovocným pokrmům
Zázvor - na maso, do polévek, k sladkým pokrmům
Další rady v kategorii
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
-
Česneková pasta - jak připravit, udělat
-
Česnekový prášek - jak připravit, udělat snadno a jednoduše
-
Chilli salsa - jak udělat, připravit
-
Čím dochutit hořčici
-
Co přidat ke koření, aby se kořenky neucpávaly - tipy, rady (hrách, rýže)
-
Co vše je dobré vědět o soli
-
Domácí krenex - jak připravit, udělat
-
Feferonková pasta - jak připravit, udělat
-
Hořčice ostrá, štiplavá - jak, čím zjemnit chuť (med)
-
Hořčice z datlí - jak udělat, připravit
-
Jablkový krenex - jak připravit, udělat
-
Jak často, v jakém časovém intervalu vyměňovat koření v kořenkách - tipy, rady, doporučení
-
Jak čím rozmýchat a ochutit ztvrdlou hořčici - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit bylinky - tipy, rady, zkušenosti
-
Jak nakupovat koření - tipy, rady, doporučení
-
Jak nakupovat koření a jak ho správně uchovávat - rady, doporučení
-
Jak nasekat zelenou petrželku snadno a rychle - tipy, rady
-
Jak nastrouhat velmi malý kousek muškátového oříšku - tipy, rady
-
Jak poznáme, že jsou bylinky usušené a jak je skladovat, uchovávat - rady, doporučení
-
Jak si vyrobit drcený, mletý pepř bez použití mlýnku na pepr
-
Jak si vyrobit univerzální koření, kořenící přípravek - recept, postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat koření, aby co nejdéle vydrželo - tipy, rady, doporučení
-
Jak snadno přesypat koření ze sáčku do dózy
-
Jak správně otrhávat bazalku při vaření
-
Jak správně používat česnek jako koření, kořenící přípravek - tipy, rady, doporučení
-
Jak správně skladovat, uchovávat koření, v jakém množství koření kupovat, nakupovat - tipy, rady doporučení
-
Jak sušit bylinky, aby se co nejrychleji usušily - tipy, rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám koření v kořenkách při vaření nezvlhlo a nezměnilo aroma - rady, doporučení
-
Jak vylepšit, ochuti svačinu pomocí pesta - tipy, rady
-
Jak vyrobit, udělat petrželkový olej vhodný k ochucení zeleniny, těstovin, rýže - postup, návod
-
Jak zabránit hořknutí jídla při použití cayenského pepře - tipy, rady
-
Jak zabránit vyschnutí hořčice
-
Jak získat z bylinek při vaření co největší aroma
-
Jak zlepšit chuť zálivky (remulády) z obchodu
-
Jak zmírnit pálivost kari (smetana)
-
Jak zvýraznit aroma pažitky, petržele, bylinek při vaření
-
Jak zvýraznit chuť koření - tipy, rady, doporučení
-
Jak zvýšit, zvýraznit chuť koření v pokrmech - tipy, rady
-
Jak, čím snížit vydatnost stravy, oběda, večeře - tipy, rady, doporučení (chilli, hořčice)
-
Jak, čím zmírnit příliš ostrou chuť hořčice - tipy, rady
-
Jak, čím zvýraznit chuť kupované majonézy - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
-
Jak, z čeho, z jakých surovin namíchat pikantní koření vhodné k zelným a kapustovým pokrmům - recept
-
Jak, z čeho, z jakých surovin si vyrobit, připravit univerzální kořenící přípravek, kořenící směs - postup, návod
-
Jaké bylinky se hodí do polévky
-
Jaké potraviny lze ochutit fenyklem - tipy, rady
-
Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení
-
Jemná cuketová hořčice - jak připravit, udělat
-
Jemné feferonkové dochucovadlo - jak připravit, udělat
-
Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
-
Kdy, v jakém případě se nedoporučuje jíst hořčici - doporučení
-
Kopr naložený ve slaném nálevu - jak připravit, udělat
-
Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu (sladší) - jak připravit, udělat
-
Kopr zavařený ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, udělat
-
Koření - která koření se používají do kterých jídel
-
Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
-
Křen s kečupem a česnekem - jak připravit, udělat
-
Křen s vínem a hořčicí - jak připravit, udělat
-
Kurkuma - jak vypadá a kde se dá při vaření použít - rady, tipy, doporučení
-
Mangoldové pesto - jak udělat, připravit
-
Marocké koření - suroviny, ingredience, složení
-
Mixovaná křenová pasta - jak připravit, udělat
-
Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)
-
Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit
-
Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
-
Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
-
Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
-
Olivovo-česneková pasta - jak udělat, připravit
-
Olivy - jak, čím vylepšit chuť (česnek, paprika, majoránka)
-
Ostrá cuketová hořčice - jak připravit, udělat
-
Pažitka se při krájení nepomačká - jak to udělat, co použít (nůžky)
-
Perželová nať zvadlá, povadlá - jak, čím vrátit svěžest (voda)
-
Pikantní domácí koření, vhodné na zelné a kapustové pokrmy - recept, postup, návod
-
Pikantní dýňová hořčice - jak připravit, udělat
-
Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení
-
Přísada do pečiva z pomerančové kůry - postup, návod
-
Proč neskladovat, neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
-
Proč, z jakého důvodu neuchovávat koření v papírových sáčcích - rady, doporučení
-
Smetanový křen - jak připravit, udělat
-
Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit
-
Sušení šípků - jak sušit
-
Využití saturejky v kuchyni - tipy, rady
-
Zázvor - jeho použití a vliv na zdraví - tipy, rady, doporučení
-
► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
► Bylinkový ocet na vaření - příprava, postup
-
► Bylinkový olej na vaření - recept, postup, příprava
-
► Bylinky nakládané v soli - příprava, recept, postup
-
► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
► Jak otevřít jednorázový mlýnek na koření Kotanyi - video, postup, návod, tipy, rady
-
► Jak oživit zvadlou petržel aby vypadala jako čerstvě vyrytá ze záhonku
-
► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod
-
► Jak uchovat petrželovou nať čerstvou několik dní
-
► Jak vyčistit zakalený stolní olej snadno a rychle, jak naředit hustý olej
-
► Jak zabránit ucpání pepřenky, kořenky na mletý pepř (přidání celých semen pepř)
-
► Jak zabránit vyblednutí mleté papriky
-
► Jak zabránit zaschnutí hořčice ve sklenici, skleničce
-
► Jak zamrazit čerstvé bylinky - postup, návod