Levandulové voňavé sušenky - příprava: Rozetřeme cukr s máslem a vejcem do pěny, pak přidáme mouku s práškem a drceným anýzem a vypracujeme těsto. Necháme ho 30 minut odležet v chladničce. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na placku asi 3 mm silnou. Vykrajujeme různé tvary vykrajovátky na cukroví a na pečícím
papíře pečeme 10-12 minut při 200 C dozlatova, pak necháme vychladit.
Můžeme nakonec pocukrovat vanilkovým nebo levandulovým cukrem. Amarantová mouka dodá sušenkám zdravé minerální látky (vápník a železo) a levandule zas originální příchuť a vůni. Je to výborný zákusek k odpolednímu čaji pro milou návštěvu.
Levandulové voňavé sušenky - suroviny:
- 1 hrnek mouky hladké
- 1/2 hrnku amarantové mouky (nebo špaldové)
- 100 g másla (Hery)
- 50 g přírodního cukru
- 1 vejce
- 1 rovná lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 lžíce levandulových kvítků čerstvých nebo sušených
- 1/2 lžičky drceného anýzu