Angreštová marmeláda - příprava: Angrešt opereme, necháme okapat a odstraníme stopky a okvětí. Pak ovoce rozmělníme v mixéru a vložíme do hrnce. Želírovací cukr smícháme s rozmixovaným ovocem. Vanilkový lusk nařízneme,
vnitřek vybereme a zamícháme do rozmělněného ovoce. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a od tohoto okamžiku vaříme čtyři minuty. Uděláme rosolotvornou zkoušku. Jestliže je to nutné, odstraníme pěnu, horkou směs naplníme do skleniček a jejich okraje očistíme. Skleničky okamžitě uzavřeme, převrátíme a necháme v klidu vychladnout.
Angreštová marmeláda - suroviny:
- 1 kg zeleného (nezralého) angreštu
- 1 kg želírovacího cukru
- 1 vanilkový lusk