Meruňkový džem s levandulí - příprava: Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu. Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku.
Ještě několik minut povařte. Přidejte levandulové květy a s pomocí širokého trychtýře plňte do předem připravených, čistě vymytých zavařovacích skleniček s patentním uzávěrem. Uzavřete a položte na chvíli víčkem dolů, aby se víčko chytlo.
Meruňkový džem s levandulí- suroviny:
- vyzrálé meruňky
- cukr (500 g na 1 kg meruněk)
- kyselina citronová
- želírovací prostředek 1:2
- čerstvé levandulové květy (1 lžička na 1 kg ovoce)