Ostružinový džem s rumem - příprava: Očištěné a omyté ostružiny vložte do hrnce, podlijte trochou vody a uveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 10 minut. Můžete je trochu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Poté přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte 5 minut - občas promíchejte. Nakonec přidejte rum nebo rumovou esenci.
Kápněte trochu džemu na talířek a vyzkoušejte, jestli je dostatečně hustý. Pokud není, přidejte trochu kyseliny citronové. Horký džem naplňte do vymytých nahřátých sklenic a zavíčkujte. Postavte aspoň na 5 minut víčkem dolů, aby se víčka chytla.
Ostružinový džem s rumem - suroviny:
- 1,5 kg ostružin
- 600 g želírovacího cukru
- 2 lžíce rumu (nebo 1 lžičku rumové esence)
- 1 lžička kyseliny citronové