Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Nálev oslaďte dle chuti, avšak pamatujte na to, že cukr je přirozený konzervant, a nemusíte se tedy bát osladit ho více. Do hrnce vsypejte kousky rebarbory a jahod, přes cedník vlijte ibiškový čaj a přihoďte oloupanou kůru z citronu. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a špičkou nože vydlabejte všechna semínka z lusku. Semínka vhoďte do hrnce, směs přiveďte k varu a na mírném ohni nechte zhruba patnáct minut jemně probublávat, dokud se nerozpustí cukr. Poté vypněte, přilijte vymačkanou šťávu z jednoho citronu a ještě horký kompot přendejte do vymytých a suchých sklenic. Víčka pevně uzavřete a sklenice nechte vystydnout dnem vzhůru. Kompot skladujte na tmavém místě a již otevřené sklenice uchovávejte v lednici.
Rebarborovo-jahodový kompot - suroviny:
- 800 g rebarbory
- 400 g jahod
- 3 polévkové lžíce sušeného ibišku
- 1 vanilkový lusk
- kůra a šťáva z jednoho chemicky neošetřeněho citronu
- třtinový cukr dle chuti