Rybíz á la brusinky - příprava: Rybíz spolu s vodou a polovinou cukru přiveďte k varu. Ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí a vařte asi 5 minut. Pak přidejte ostatní cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a za stálého míchání vařte ještě 2-3 minuty. Před koncem varu zalijte rumem a odstavte.
Plňte do dobře vypařených skleniček, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Podávejte ke svíčkové omáčce. V letních měsících tuto směs promíchám s trochou nastrouhaného zázvoru, trochou chilli papriček a balzamikovým krémem a vznikne výborná příloha ke grilovanému masu nebo sýrům.
Rybíz á la brusinky - suroviny:
- 2 kg bobulí červeného rybízu
- 1,20 kg cukru
- 1 dcl vody
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček želírovacího prášku 2:1
- mletá skořice dle chuti
- 1 dcl rumu