Šípková zavařenina s jablky - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou a vaříme doměkka. Měkké šípky scedíme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Poté přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, asi 5 minut povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec přidáme šťávu z 1 citronu a želírovací přípravek a ještě krátce povaříme. Nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut je postavíme dnem vzhůru.
Šípková zavařenina s jablky - suroviny:
- 1 a 1/2 kg šípků
- 500 g jablek
- 2 kg krystalového cukru
- 1 citron
- 1 balíček želírovacího přípravku