Šípkový džem s jablky - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, omyjeme, rozpůlíme, odstraníme chloupky a pecičky a znovu dobře opereme. Vložíme do mísy, zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den šípky s vodou přivedeme
k varu a asi 20 minut na mírném ohni vaříme, až změknou. Rozvar rozmělníme v mixéru. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Dužninu nakrájíme na malé kousky a přidáme k šípkům. Citron vymačkáme a šťávu přilijeme k ovoci. Ovoce zvážíme. Odvážíme speciální želírovací cukr a přimícháme. Přivedeme k varu a čtyři minuty vaříme. Provedeme rosolotvornou zkoušku. Odstraníme pěnu a horký džem plníme do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme a postavíme víčky dolů.
Šípkový džem s jablky - suroviny:
- 700 s šípků
- 0,5 litru vody
- 700 g kyselejších jablek
- 1 citron
- želírovací cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)