Šípková povidla - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a pecičky a dobře
opereme. Ovoce vložíme do uzavíratelné nádoby, zalijeme portským vínem a nádobu uzavřeme. Na chladném místě
necháme týden odležet za občasného promíchání. K dalšímu zpracování rozřízneme vanilkový lusk, vnitřek vyškrábneme a přidáme k šípkům. Citron vymačkáme a šťávu přilijeme k šípkům. Všechno rozmělníme lisem na brambory. Kaši naplníme do skleniček se šroubovacími víčky tak, aby pod víčkem zůstalo prázdné místo ve
výšce asi dva centimetry. Skleničky v drátěném koši vložíme do zavařovacího hrnce a hrnec naplníme studenou vodou tak, aby skleničky stály asi 2/3 své výšky ve vodě. Při 80 °C 30 minut sterilujeme. Skleničky vyjmeme a necháme vychladnout.
Šípková povidla - suroviny
- 1 kg přezrálých šípků
- 1/8 litru sladkého portského vína
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron