Třešňový džem - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, podlijeme troškou vody a asi 5 minut povaříme. Poté přidáme čtvrtinu cukru promíchanou s želírovacím přípravkem a vaříme dál, až jsou třešně měkké. Rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, až džem začne rosolovatět.
Ke konci do džemu zamícháme kyselinu citronovou a po odstavení slivovici nebo třešňovici. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Třešňový džem - suroviny:
- 1 kg třešní
- 500 g krystalového cukru
- 1 balíček želírovacího přípravku 2:1
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
- 1 lžíce slivovice nebo třešňovice