Voňavá mirabelková marmeláda - příprava: Mirabelky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou a zalijeme vodou tak, aby bylo ovoce ponořené. Přivedeme k varu a za občasného promíchání rozvaříme na kaši. Horkou směs propasírujeme přes cedník, pyré odvážíme, vrátíme zpět a přidáme do něj stejné váhové množství cukru.
Opět vše přivedeme k varu a chvilku povaříme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi krystalového cukru a vanilkovým cukrem a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme oloupaný a jemně nastrouhaný zázvor a rum. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80 C asi 20 minut.
Voňavá mirabelková marmeláda - suroviny:
- 1 kg dobře vyzrálých mirabelek
- kousek celé skořice
- 5 hřebíčků
- 1 lžička kyseliny citronové
- krystalový cukr dle potřeby
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček želírovacího přípravku 1:1,
- zázvor
- 1/2 dl rumu