Voňavý džem z červeného rybízu - příprava: Rybíz propláchneme vodou, otrháme z třapin a necháme okapat. Promícháme jej s cukrem a necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme kyselinu citronovou, skořici a hřebíčky a na mírném plameni čtvrt hodiny povaříme.
Nakonec do džemu zamícháme rum. Nalijeme jej do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Polovinu rybízu můžeme rozemlít, džem bude jemnější. Pokud jej připravujeme pro děti, vynecháme rum, i tak bude džem výborný.
Voňavý džem z červeného rybízu - suroviny:
- 1 kg dobře vyzrálého červeného rybízu
- 800 g krystalového cukru
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 2 lžičky mleté skořice
- 6 hřebíčků
- 5 lžic rumu