Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - suroviny: ¼ kg mangoldu, 2 stroužky česneku, jeden nasekaný, jeden překrojený na půlku, 120 g uzeného pstruha (nebo makrely), 2 lžíce olivového oleje, 2 krajíce celozrného venkovského chleba, sůl, čerstvě namletý pepř, kousky citronu na pokapání.
Bruschetta s mangoldem a uzeným pstruhem - recept: mangold si rozdělíme na listy a řepíky a omyjeme je zvlášť. Řepíky nakrájíme na menší kusky. Listy mangoldu zpaříme na 1–2 minuty ve vařící osolené vodě. Jakmile změknou, vyjmeme je, dáme do mísy se studenou vodou a vysušíme. Nasekáme na kousky, ovšem ne na úplně drobné.
V kastrolu rozpálíme olej a opečeme na něm kousky řepíku. Často mícháme a necháme opékat 5 až 8 minut. Přidáme nasekaný česnek a za občasného míchání jim dáme spolu asi půl minutky času. Nakonec přidáme nasekané listy mangoldu a ještě opékáme asi minutu. Sejmeme z plotýnky, osolíme a opepříme.
Lehce opečený chleba potřeme česnekem a zbývajícím olejem. Dáme na něj mangold, umačkáme lžící a navrch dáme kousky uzeného pstruha. Pokapeme citronem a servírujeme.