Kreolské klobásky - příprava: Vepřové řízky omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme a dáme do mikrotenového sáčku. Pro přípravu marinády oloupeme česnek a nasekáme nadrobno. Smícháme s ostatními přísadami a přidáme k masu do
sáčku. Marinádu dobře vetřeme do masa, sáček důkladně uzavřeme a maso necháme marinovat v chladničce nejméně 3 hodiny.
Na přípravu relishe oloupeme mango, dužinu oddělíme od pecky a nakrájíme na malé kousky. Chilli papričky podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a stopku a nasekáme nahrubo. Zázvor oloupeme a nasekáme, mátu opláchneme, osušíme a otrháme lístky. Vše i s limetkovou šťávou rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a medem.
Řízky vyjmeme z marinády a necháme okapat. Podélně omotáme kolem dřevěných špízů. Grilovací rošt lehce potřeme olejem, špízy klademe na rozpálený rošt, potřeme trochou marinády a grilujeme při střední teplotě 10 až 12 minut. Často obracíme. Ihned po ukončení tepelné úpravy podáváme s relishem.
Kreolské klobásky - suroviny:
- 4 dlouhé, tenké vepřové řízky (po 200 g)
- 2 stroužky česneku
- 8 lžic řepkového oleje
- šťáva z limetky
- 1/2 lžičky soli
- na špičku nože kajenského pepře
- na špičku nože muškátového oříšku
- na špičku nože mletého hřebíčku
- na špičku nože římského kmínu
- na špičku nože skořice
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- 8 dřevěných špízů předem namočených ve vodě
Relish (zelenínová omáčka) :
- 1 zralé mango
- 2 červené chilli papričky
- 2 cm zázvoru
- 2 snítky máty
- 3 lžíce limetkové šťávy
- sůl
- pepř
- med