Houbový kuba - suroviny: 300 g krup, 50 g sušených hřibovitých hub, 3 dcl sádla nebo oleje, 2 menší cibule, ¾ l vody, špetka majoránky, čerstvě mletý pepř, lžička drceného kmínu, půl paličky česneku.
Houbový kuba - recept: kroupy propláchneme ve studené vodě. Na sádle, popřípadě na oleji v hrnci dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme propláchnuté kroupy a krátce osmahneme. Osolíme, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Houby nakrájíme na menší kousky, orestujeme na másle a lehce podlijeme vodou. Krátce podusíme a vše smícháme s uvařenými krupkami. Přidáme kmín, prolisovaný česnek a majoránku. Směs vložíme do vymaštěné zapékací formy a při teplotě 180 °C zapečeme do zlatohněda.