Opečené tofu se zeleninou a thajskou omáčkou - recept: Předehřejte troubu na 220°C. Tofu nakrájejte na 2,5cm kostky a dejte je do mělkého pekáče. Smíchejte dohromady česnek, hoisin omáčku, sójovou omáčku, sherry ocet, chilli omáčku, med a sezamový olej.
Dvě třetiny marinády přelijte přes tofu, důkladně promíchejte a obracejte, aby tofu kostky byly celé obalené. Pečte asi 25 minut, jednou obraťte, dokud tofu nebude temně zlatohnědé a lesklé.
Mezitím ve woku nebo velké nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje. Přidejte nakrájenou červenou cibuli, mrkev, červenou papriku, brokolici a houby a restujte 3 minuty. Přidejte jarní cibulku a hrachové lusky a za stálého míchání opékejte další 2 minuty.
Do zbývající marinády přidejte 2 lžíce vody a přidejte ji do opečené zeleniny. Vařte další 2–3 minuty, dokud nebude zelenina dostatečně měkká, potom vmíchejte opečené tofu. Posypte praženými sezamovými semínky a hned podávejte.
Opečené tofu se zeleninou a thajskou omáčkou - suroviny:
- tofu 450 g
- česnek 1 stroužek
- hoisin omáčka 2 lžíce
- tmavá sójová omáčka 2 lžíce
- sherry ocet 1 lžíce
- sladká chilli omáčka 1 lžíce
- tekutý med 1 lžíce
- sezamový olej na stir-fry 1 lžička
- slunečnicový olej 3 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- červená cibule 1 ks
- mrkev, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
- červená paprika, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
- brokolice 175 g
- hnědé žampiony 125 g
- jarní cibulka 6 ks
- lusky cukrového hrášku 125 g
- pražená sezamová semínka