Ovar s křenem - recept: Vepřové koleno s bůčkem opláchněte. Ledvinu rozřízněte, odstraňte kanálky a velmi důkladně ji propláchněte. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji, přidejte nové koření, kuličky celého pepře a přiveďte ji k varu. Poté vložte rozpůlenou cibuli a všechno maso. Podle potřeby dolijte horkou vodu, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit. Průběžně sbírejte vysráženou pěnu. Ke konci vaření přidejte do hrnce na menší kousky nakrájenou mrkev a pórek. Měkké maso (bůček a ledvinu) spolu se zeleninou vyjměte a uchovejte v teple. Koleno, které potřebuje delší dobu varu, nechte dovařit doměkka. Křen očistěte, nastrouhejte najemno a pokapejte ho citronovou šťávou nebo octem, aby netmavl. Potom ho spařte vroucím vývarem. Vmíchejte do něj nastrouhaná oloupaná jablka, podle chuti ho dosolte. Vařené maso rozdělte na talíře a podávejte s pečivem a připraveným křenem.
Ovar s křenem - suroviny:
- 1 vepřové koleno
- 300g bůčku
- 1 vepřová ledvina
- sůl
- 1 lžička celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 pórek
Ovar s křenem - suroviny na jablečný křen:
- 150g křenu
- 2 jablka
- 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
- 2 naběračky ovarového vývaru