Jedna z variant na chutného zeleninového čatní z rajčat, paprik, chilli papričky, cibule, česneku, koření, octa a soli. Rajčata krátce spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky, papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kostičky, omytou chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké proužky, cibule i stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobno.
Veškerou zeleninu vložíme do velkého hrnce, přidáme mletou papriku, kardamom, bílý vinný ocet, cukr, sůl a vše dobře promícháme. Pak přivedeme k varu a na mírném ohni za stálého míchání vaříme asi 50 minut. Čatní naplníme do předem připravených vyvařených sklenic, dobře je uzavřeme a alespoň na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.
Na 4 sklenice čatní po 250 ml potřebujeme tyto suroviny:
- 60 g krystalového cukru
- 4 ks rajčat
- 3 ks malých cibulí
- 2 ks kyselých jablek
- 2 ks stroužků česneku
- 1 ks červené papriky
- 1 ks zelené papriky
- 1 ks chilli papričky
- 7 lžic bílého vinného octa
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 lžičky soli
- špetka kardamomu