Žemlové knedlíky - příprava: Toastový chleba nakrájejte na kostky. Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Do mísy nalijte mléko, přidejte do něj žloutky, osolte a promíchejte. Přihodte chleba, petrželku a opatrně (ale dobře) vše smíchejte. Nechte směs chvíli odstát, aby se do pečiva vsáklo mléko. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi v misce.
Vlhkýma rukama tvarujte z hmoty knedlíky o průměru asi 5 cm. Až je budete mít všechny hotové, položte je na síto, které umístěte do vysokého hrnce s vařící vodou tak, aby se voda síta nedotýkala. Přikryjte hrnec poklicí a nechte knedlíky vařit v páře asi 10-15 minut (podle jejich velikosti). Uvařený knedlík poznáte tak, že když jej rozkrojíte, uvnitř bude suchý. Protože se vaří nad párou, nerozvaří se. Hotové knedlíky rozkrojte na půlky a servírujte.
Žemlové knedlíky - suroviny:
- 8 plátků bílého toastového chleba nebo jiného bílého pečiva
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- hrst nasekané petrželové natě
- špetka soli