Takto uchovaný, po domácku připravený sirup, vám vydrží dlouhou dobu. Dodržujte tyto zásady.

Pokud při přípravě sirup vaříme, udržujeme co nejnižší teplotu, aby cukr nezačal karamelizovat a sirup nezhořkl. Sklenice či láhve, do kterých sirup plníme, musí být dokonale umyté a vyvařené či vypařené vroucí vodou. Sirup lijeme do nádob ihned, nečekáme, až zchladne. Jen tak dojde k tzv. sterilaci bez obalu. Nádoby ihned uzavřeme a uchováváme v temnu a chladu. V případě větších zásob můžeme sirupy ještě zavařit. Po otevření uchováváme sirup v lednici. Vydrží zhruba měsíc. Výhodné jsou menší lahvičky - jestli sirup spotřebováváme pomalu, nebude hrozit, že se zkazí třeba celá otevřená litrovka. Sirup nikdy nepijeme přímo z láhve, nenabíráme olíznutou lžící… jen tak předejdeme jeho kontaminaci a případnému zkvašení.

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny