Okapané hlavičky růžičkové kapusty před mrazením předváříme. Do vody na předváření se doporučuje přidat 1 lžičku octa na 4 l vody. Ocet zmírňuje nepříjemný kapustový pach při předváření. Dobu předváření musíme velice přesně dodržet.
Rozvařené kapustičky nabývají kašovité konzistence, ztrácejí barvu a mění vůni i chuť. Malé kapustičky předváříme 3 minuty, střední 4 minuty. Pak je rychle ochladíme v ledové vodě a necháme okapat a osušit. Aby se při zmrazování neslepovaly, zmrazujeme je volně rozložené v jedné vrstvě na plechu nebo v pekáči
a pak teprve ukládáme do sáčků, uzavíráme a značíme. Při rozmrazování kapustičky vkládáme zmrazené do vařící vody a 8 minut prohříváme od okamžiku opětovného dosažení bodu varu. Voda nesmí bublat. Podáváme polité máslem a osolené nebo posypané strouhaným sýrem