Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zdravé jídlo, strava

Proč se nemá vařit polévka příliš dlouho

Nevařte polévku zbytečně dlouho (zejména pokud v ní není maso), abyste nezničili cenné vitamíny a minerály. Zelenina by měla být přiměřeně měkká, ne však převařená nebo dokonce rozvařená.

Zdravé zahuštění polévky bez použití jíšky

Chcete-li, aby polévka byla zdravější, nezahušťujte ji jíškou. Místo toho rozkvedlejte v hrnečku sestudenou vodou hladkou mouku. Tu pak vmíchejte do polévky. Polévku lze také zahustit ovesnými vločkami. Přidat je můžete buď celé, nebo je předem najemno rozemlít.

Chřest snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, odvodňuje, je dietní

Ze všech druhů zeleniny má chřest nejméně kalorií, navíc obsahuje vlákninu a látky, které podporují trávení, rychlé odvodnění a také snižování vysokého krevního tlaku. Pokud si ho neosolíte, jeho účinky se zná sobí. Vodu, ve které chřest povaříte, nevylévejte, ale vypijte. Tělo se tak zbaví dalších škodlivin. Čerstvý chřest poznáte tak, že jemně naříznete nehtem konec výhonku. Z místa by měla v tékat bílá tekutina. Oloupaný déle vydrží, když ho zabalíte do utěrky namočené ve slané nebo octové vodě.

Detoxikační účinek jablek

Jablka obsahují velké množství látek, které přímo náleží k polyfenolickým antioxidantům (polyfenoly). Ty mají velký vliv na odplavování nebezpečných látek z těla. Jsou proto důležitou součástí jídelníčku.

Jak poznat chemicky obarvený čaj

Je jednoduchý způsob, jak rozesnat přirozeně obavený čaj a čaj chemicky dobarvovaný. Chemicky obarvený čaj poznáte podle toho, že když do něj nakapete citron, tak nezesvětlá. Při přirozeně obarveném čaji dojde ke zesvětlení odstínu barvy čaje.

Proč je nutné odstraňovat zelené klíčky na bramobrách

Klíčky na bramborách pečlivě odstraňujte. Obsahují jedovaté látky (mj. bramborový jed solanin). Pokud jsou brambory hodně naklíčené nebo nazelenalé (nezralé), raději je vyhoďte, nejezte je.

Je lepší brambory oloupat nebo neloupat?

Pokud je to možné, brambory neloupejte. Zachováte tím vitamíny a minerální látky. Brambory se méně vyluhují do vody. Brambory se dají jíst i po uvaření ve šlupce.

Jak snížit obsah tuku při smažení - tipy

Pokud máte rádi smažené maso, bramboráky, vajíčka apod., ale vadí vám velké množství tuku při smažení, můžete tyto pokrmy připravit zdravěji. Na teflonovou pánev si místo oleje dejte pečicí papír a na něj položte suroviny, které chcete smažit. Bude chutnat skvěle a jídlo nebude mastné.

Hlíva ústřičná v polévce a vaše zdraví

Do zelňačky, zeleninové polévky  nebo boršče se výborně hodí  hlíva ústřičná - prohloubí chuť  a navíc je velice zdravá (snižuje  krevní tlak, ochraňuje sliznici žaludku  a také působí na pokles cholesterolu  v krvi).

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny