- 1. Koření, dochucovadla a bylinky
- (Kategorie)
- Vytvořeno
- 2. Jak zavařovat houby - tipy, rady
- (Houby)
- ... koupit více najednou, čímž výrazně ušetříte. Pokud si chcete nálevy vytvořit sami, budete potřebovat následující ingredience: 0,6 l octa 2 lžíce soli Do pytlíku na koření nebo do ...
- Vytvořeno 16. srpen 2019
- 3. Jak zabránit hořknutí jídla při použití cayenského pepře - tipy, rady
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- Cayenským pepřem kořeníme jídla, teprve když jsou hotová, jinak hořkne. ...
- Vytvořeno 5. květen 2018
- 4. Jak připravit koření z hub (mlýnek na pepř)
- (Houby)
- Sušené houby si můžeme umlít v mlýnku na pepř a získáme tak vynikající houbové koření. ...
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 5. Jak zmírnit výraznou chuť koření v salátu (smetana, šlehačka)
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Je-li salát příliš kořeněný, stačí přidat do dresinku trochu smetany nebo šlehačky, aby se chuť zmírnila.
- Vytvořeno 3. květen 2018
- 6. Jak odstranit z mlýnku na kávu pach bylinek (chleba)
- (Péče o nádobí, náčiní)
- Když v kávovém mlýnku umelete koření, zůstane v něm jeho charakteristická vůně. Před přípravou kávy se jí jednoduše zbavíte tak, že v mlýnku rozemelete několik kousků chleba. ...
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 7. Jak odstranit z jídla chuť připáleniny (korek)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... použijte sítko na koření nebo bavlněný hadřík. ...
- Vytvořeno 2. duben 2018
- 8. ► Jak využít papírové obaly od vajíček (pěstování bylinek)
- (Různé rady jak ušetřit)
- Papírové obaly od vajíček můžete použít k pěstování bylinek. Do každého dílku nasypejte zeminu a vysejte do ní semínka. Až bylinky zakoření, můžete je celé i s obalem dát do hlíny. Papírový obal se rozpadne. ...
- Vytvořeno 28. březen 2018
- 9. ► Jak snadno vytáhnout pepř a nové koření z vařeného jídla (vývar, omáčka)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Koření jako pepř, hřebíček, nové koření nebo bobkový list při vaření vložte do jídla uzavřené ve vajíčku na čaj - snadno koření pak vyjmete. Pokud používáte vajíčko na vaření čaje při vaření vývaru nebo ...
- Vytvořeno 7. březen 2018
- 10. ► Jak sušit bylinky v mikrovlnné troubě - postup, návod
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- ... bylinkáři webu www.BylinkyProVsechny.cz, protože tímto způsobem může dojít ke zničení cenných léčebných látek, které v bylinách jsou. Pokud máme byliny k použití jako koření např. do polévky, omáčky, ...
- Vytvořeno 7. březen 2018
- 11. Jak zmírnit bolest při zánětu zubů, dásní (hřebíček)
- (Ústa, dásně, zuby)
- Při zánětu dásní nebo bolestech zubů rozkousejte několik hřebíčků. Toto koření obsahuje éterické oleje, které mají dezinfekční účinky, potlačují záněty a bolest. ...
- Vytvořeno 15. únor 2018
- 12. Bylinkový čaj na plynatost, poruchu trávení - příprava, postup (fenykl, kmín, hřebíček)
- (Zažívání, trávení, nadýmání (plynatost), průjem)
- Při poruchách trávení nebo při bolestivé plynatosti pijte teplý fenyklový, kmínový nebo hřebíčkový čaj: na jeden šálek počítejte jednu čajovou lžičku suchého koření. Nasypte ho do vody a vodu přiveďte ...
- Vytvořeno 15. únor 2018
- 13. Nakládané okurkym s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... prokládejte plátky oloupaného česneku, celým kořením, koprem a estragonem. Vodu se solí a octem svařte na nálev a přelijte jím okurky tak, aby byly potopené a nálev sahal asi 1 cm pod okraj. Uzavřete ...
- Vytvořeno 12. únor 2018
- 14. Křenové okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Křenové okurky - příprava: Svařte lák z vody, octa, soli, cukru a koření. Do každé sklenice dejte na dno lžíci nastrouhaného křenu, pak do sklenice narovnejte okurky a navrch dejte opět lžíci křenu. Sklenice ...
- Vytvořeno 11. únor 2018
- 15. Kuřecí burger s ostrou omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- Kuřecí burger s ostrou omáčkou - příprava: Na lžičce másla orestujte drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidejte posekaný česnek, nové koření, papriku a nechte rozvonět. Cibulovou směs promíchejte s ...
- Vytvořeno 11. únor 2018
- 16. Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Jablečný džem s rumem a skořicí - příprava: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, zalijte moštem nebo džusem, přidejte kyselinu citronovou a koření a přiveďte k varu. ...
- Vytvořeno 8. únor 2018
- 17. Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Džem z černých třešní - příprava: Vyzrálé černé třešně omyjte a vypeckujte. Dejte je do většího kastrolu, trochu podlijte vodou, přidejte koření a kyselinu citronovou a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut ...
- Vytvořeno 8. únor 2018
- 18. ► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 19. ► Zeleninový základ pod svíčkovou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Zeleninový základ pod svíčkovou - příprava: Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky, vložte do kastrolu, podlijte vodou, přidejte koření, cukr, sůl a ocet a uvařte do měkka. Nechte vychladnout, koření ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 20. ► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... promíchejte vařečkou. Směs plňte do velkých zavařovacích sklenic. Na dno každé sklenice napřed dejte 2 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, 1 bobkový list a 1 hřebíček. Sklenice uzavřete a sterilujte ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 21. ► Salát z grilované zeleniny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Grilování)
- ... Dejte ji do mísy, zakápněte olivovým olejem, posypte provensálským kořením, promíchejte a rozložte na gril. Grilujte doměkka. Poté vše přendejte do mísy, podle chuti přidejte ještě trochu olivového oleje ...
- Vytvořeno 1. únor 2018
- 22. ► Krupicové noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- ... vejce 1 žloutek z 1 bílku sníh sůl na špičku nože koření ...
- Vytvořeno 26. leden 2018
- 23. Domácí pečený čaj - postup, příprava
- (Alkoholické a nealkoholické nápoje)
- Domácí pečený čaj: Libovolné ovoce omyjte, nakrájejte na kousky, přidejte koření (hřebíček, skořice, badyán), promíchejte, rozložte na plech a pečte 10 minut v troubě. Přidejte cukr a dle chuti lze přilít ...
- Vytvořeno 18. leden 2018
- 24. Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... krátce v něm opražíme 2 lžičky kari a zázvor. Vše přidáme do mísy s 200 ml plnotučného jogurtu, limetkovou šťávou a kůrou a promícháme. Zálivku okořeníme solí, pepřem a cukrem. ...
- Vytvořeno 11. leden 2018
- 25. Švédská omáčka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- ... sítem. Do porcelánové misky dáme majonézu a za stálého míchání přidáme prolisované jablko, koření, ocet, nastrouhaný křen a nakonec lehce přimícháme šlehanou smetanu. Je-li zapotřebí, rozředíme omáčku ...
- Vytvořeno 6. leden 2018
- 26. ► Čaj proti nadýmaní, křečím, na lepší trávení (kmín, koriandr, fenykl, anýz, kmín, kopr)
- (Zažívání, trávení, nadýmání (plynatost), průjem)
- Čaj z kmínu a dalšího koření proti nadýmaní a křečím a pro lepší trávení: 25 g semen koriandru + 25 g semen fenyklu + 20 g semen anýzu + 20 g semen kmínu nebo kopru. V hmoždíři promícháme a rozdrtíme vždy ...
- Vytvořeno 22. listopad 2017
- 27. ► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... čerstvých lesních hub nebo žampionů 1 cibule (nebo 2 naťové zelené) 2-3 rajčata 1/2 červené papriky koření: kmín mletý 1 lžička, čerstvé větvičky rozmarýnu, tymiánu, dobromysli a majoránky ...
- Vytvořeno 16. listopad 2017
- 28. Ochucený bylinkový med - příprava
- (Med)
- ... mátu, bazalku, meduňku nebo citrónově vonící pelargonii, z koření lze použít skořici či zázvor. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem. ...
- Vytvořeno 9. listopad 2017
- 29. ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Domácí kečup - příprava: Rajčata, jablka a očíštěnou cibuli nakrájejte nadrobno. Pak vše vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl a všechno koření. Vařte asi hodinu na mírném ohni. Nakonec ...
- Vytvořeno 23. říjen 2017
- 30. ► Sladký kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... cukru krupice 1,5 lžíce soli 150 ml octa stroužek česneku 10 ks hřebíčku 10 ks nového koření 3 bobkové listy ...
- Vytvořeno 21. říjen 2017
- 31. ► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... ks nového koření 2 hřebíčky 1 bobkový list 500 g papriček jalapeňos ...
- Vytvořeno 21. říjen 2017
- 32. ► Papriky, papričky nakyselo - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... mletého pepře 4 ks nového koření hořčičné semínko k tomu: 2 kg paprik slunečnicový olej . ...
- Vytvořeno 21. říjen 2017
- 33. ► Švestkové čatní, čatný - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... rozinek 100 ml pomerančového džusu 50ml červeného vína kousek skořice kousek zázvoru sůl mletý bílý pepř chilli koření tymián ...
- Vytvořeno 19. říjen 2017
- 34. Špatné trávení, potíže s trávením - jak, čím pomoci, ulevit (chilli)
- (Zažívání, trávení, nadýmání (plynatost), průjem)
- Chilli je ostré koření, které zvyšuje množství trávicích šťáv. Po užití čili probíhá trávení rychleji a důkladněji. ...
- Vytvořeno 3. září 2017
- 35. Nechutenství, špatné trávení, křeče v žaludku - léčivý čaj (koriandr)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- Koriandrový čaj obsahuje éterické oleje, které uvolňují křeče, odstraňují nadýmání a podporují trávení. Při poruchách trávení by se měl koriandr používat co nejčastěji také jako koření v jídlech. 1 čajová ...
- Vytvořeno 2. září 2017
- 36. Nechutenství, žaludeční, střevní potíže - čaj proti potížím (skořicová kůra)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- Čaj obsahuje jedno z nejstarších koření - skořici. Kůra skořicovníku posiluje žaludek a podporuje trávení. 1/2 až 1 čajová lžička kůry skořicovníku (obdržíme v lékárně) se přelije 1/4 litrem vařící vody ...
- Vytvořeno 2. září 2017
- 37. Nadýmání, plynatost - čaj proti potížím - jak udělat, připravit (kmín)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- Čaj z kmínu je prastarým domácím receptem proti nadýmání akutnímu či chronickému. Pro své účinky podporující trávení se kmín od pradávna přidává jako koření do pokrmů z košťálovin nebo s cibulí. 2 čajové ...
- Vytvořeno 2. září 2017
- 38. Rychlé sterilované okurky - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... list, kopr a doplňte znovu okurkami tak, aby se navrch znovu vešla kolečka mrkve, cibule a křenu. Nasypejte do sklenic sůl, cukr, pepř, cukerín a nové koření. Nakonec vše zalijte octem a doplňte vodou ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 39. Sterilovaný okurkový salát s kari - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... zasypejte solí (asi 3 lžícemi), znovu promíchejte a nechte přibližně 3 hodiny uležet. Mezitím smíchejte ocet, pepř, cukr, mleté kari a chilli koření. Nálevem zalijte okurkovo-cibulovou směs, opět ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 40. Polní okurky s cherry rajčaty - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... plátky). Naskládejte je do sklenic, do každé pak přidejte po plátku zázvoru, opatrně tam napěchujte omytá rajčata a přidejte nové koření. V malém hrnci svařte ocet, sůl a cukr a směsí zalijte sklenice ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 41. Okurkové řezy s karotkou - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... 20 minut při teplotě 85 C. Okurkové řezy s karotkou - suroviny: NÁLEV: 500 ml vody 120 ml octa 15 g soli 5 kuliček sacharinu 45 g cukru hořčičné semínko nové koření celý černý pepř ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 42. Okurky s křenem - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- Okurky s křenem - příprava: Do sklenic rozdělte zeleninu a koření, na ně vyskládejte okurky a navrch dejte snítku kopru. Suroviny na nálev svařte v hrnci, nechte chvilku vychladnout a zalijte jím okurky. ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 43. Okurky s chilli papričkou - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... suroviny: NÁLEV: 1 l vody 2 lžíce soli 15 g cukru 10 tablet sacharinu 1/4 l octa 12 kuliček pepře 2 kuličky nového koření 2 hřebíčky 1 lžička hořčičných semínek Do každé sklenice: ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 44. Okurky s česnekem - recept
- (Zelenina, zeleninové saláty, zavařeniny, kečupy, čatní)
- ... 20 minut při 85°C. Okurky s česnekem - suroviny: NÁLEV: 4 l vody 1 l octa 650 g cukru 1/2 sáčku nového koření 1/2 sáčku celého pepře bobkový list 1 Deko 1 lžíce soli Do ...
- Vytvořeno 20. srpen 2017
- 45. Bolest zubů, dásní - jak, čím pomoci, ulevit (hřebíček)
- (Ústa, dásně, zuby)
- Hřebíček (koření) znaly již naše babičky jako rychle působící prostředek proti bolestem zubů. Hřebíček žvýkáme nebo několik kapek hřebíčkového oleje vmasírujeme do bolavé dásně. ...
- Vytvořeno 3. srpen 2017
- 46. Olej do aromalampy - jak udělat, připravit (stolní olej, koření)
- (Různé rady jak ušetřit)
- Vonný olej do aroma lampy vyrobíte snadno doma - do vody nakapejte běžný stolní olej a přidejte do něj koření, které vám voní (skořici, rozmarýn, hřebíček … ). ...
- Vytvořeno 29. červen 2017
- 47. Koření v polévce, omáčce - jak vytáhnout snadno a jednoduše (sítko na čaj)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Koření do omáček (celý pepř, hřebíček, bobkový list) vložte do kulatého sítka na čaj - pak ho snadno vyjmete a vyhnete se pracnému lovení. ...
- Vytvořeno 29. červen 2017
- 48. Tinktura z bolševníku obecného pro povzbuzení organismu, na masáže, do koupele - jak připravit, udělat (bolševník, saturejka, kopřiva, levandule, pálenka)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- Tinktura z bolševníku obecného má povzbuzující účinky jako masážní mléko nebo přísada do koupele, ale i jako zdravé koření do salátů a vydatných jídel. 2 díly listů bolševníku, 1 díl saturejky, 1 díl kopřiv, ...
- Vytvořeno 25. březen 2017
- 49. Meduňková pálenka na posilnění imunity, nervozitu - jak připravit, udělat (meduňka, citronová šťáva, skořice, vanilka, pálenka)
- (Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury)
- ... chemicky neošetřeného citronu. Přidáme 10 g hřebíčku, 1 tyčinku skořice a 1 tyčinku vanilky (vnitřek vydlabeme a použijeme na vanilkový cukr). Směs bylin a koření naložíme do čiré jablečné pálenky ...
- Vytvořeno 23. březen 2017
- 50. Bukvicový ocet na bolest, proti bolesti - jak připravit, udělat
- (Přírodní léčba, byliny, bylinky)
- Bukvicový ocet léčí a tiší bolest. Bukvicový ocet - příprava: Byliny a koření vložíme do kameninového hrnce a přelijeme 1 l převařeného horkého vinného octa. Hrnec zavážeme a postavíme na dva týdny ...
- Vytvořeno 18. březen 2017