- 1. Slané pečivo, slané koláče, toasty, nádivky
- (Kategorie)
- Vytvořeno
- 2. Pečivo
- (Kategorie)
- Vytvořeno
- 3. ► Jak uchovávat koláče, drobné pečivo (krabice s víkem, jablko)
- (Uchování potravin a nápojů)
- Koláče a drobné pečivo uchováváme v kovové krabici s víkem, do níž položíme i jedno jablko. Pečivo zůstane dlouho čerstvé. ...
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 4. ► Jak upéct nadýchané pečivo z kynutého těsta
- (Pečivo)
- Nadýchané kynuté pečivo upečeme, rozděláme-li droždí v podmáslí. ...
- Vytvořeno 6. květen 2018
- 5. Tyrolské špekové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
- (Recepty, postupy)
- ... přes pečivo. Nechte chvilku odležet, pak vmíchejte zchladlou cibuli, špek a nasekanou petrželku. Osolte, promíchejte a namočenýma rukama z těsta tvarujte koule o něco menší než tenisák. Vařte v osolené ...
- Vytvořeno 5. duben 2018
- 6. Jak vylepšit kynuté těsto (vanilkový pudink)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Při přípravě kynutého pečiva přimíchejte do mouky půl balíčku pudinku s vanilkou a přidejte trochu mléka. Pečivo bude pěkně žluté a bude příjemně vonět. ...
- Vytvořeno 3. duben 2018
- 7. Kuřecí burger s ostrou omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Ryby, maso, vnitřnosti)
- ... petržele mořská sůl drcený pepř máslo pečivo (žemle) plátky rajčat kolečka červené cibule proužky římského salátu nakládané okurky Na ostrou omáčku: 3 lžíce chilli omáčky 3 ...
- Vytvořeno 11. únor 2018
- 8. Jak vařit karlovarský knedlík, aby udržel tvar, mozaiku (okoralý chleba)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- ... Ideální je nakrájet pečivo a do rána nechat volně proschnout na lince. Tak si kostičky udrží svůj tvar, i když je pak namočíte v mléce. ...
- Vytvořeno 14. leden 2018
- 9. Nač si dát pozor při servírování pokrmů na nádobí ze stříbra (sůl)
- (Nádobí při vaření, pečení, smažení)
- Slané tyčinky nebo pečivo nikdy nepodávejte na stříbrném podnosu. Sůl totiž narušuje povrch stříbra a zanechá na něm matné skvrny. ...
- Vytvořeno 10. leden 2018
- 10. Jak rozetřít marmeládu na pečivo bez použití nože snadno a rychle (vidlička)
- (Ovoce, marmelády, povidla, zavařeniny)
- Lépe než nožem rozetřete marmeládu na pečivo vidličkou - díky větší ploše na ní marmeláda spíše ulpí a mnohem lépe se roztírá. ...
- Vytvořeno 10. leden 2018
- 11. ► Výroba, tvarování preclíků strojně - VIDEO, ANIMACE
- (Věděli jste, že ...)
- Laik má problém vyrobit dobře tvarovaný hezký precklík i během několika minut. Stroj, který je konstruovaný jen na výrobu preclíků to dokáže za dvě sekundy a vyrobí krásné tvarované pečivo. ...
- Vytvořeno 7. prosinec 2017
- 12. Když nahradíme cukr medem - jak péct
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... Teplotu trouby snižte asi o 25 C. Pečivo s medem lépe drží tvar, zůstane déle vláčné a je zdravější. ...
- Vytvořeno 12. říjen 2017
- 13. Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat
- (Uchování potravin a nápojů)
- Bílé pečivo (housky, žemle, rohlíky) ukládejte do sáčků nejdéle na 1-2 týdny. Pečivo po vyjmutí z mrazničky vložte na plech do předehřáté trouby. Plech jemně postříkejte vodou či pečivo zakryjte alobalem. ...
- Vytvořeno 26. březen 2017
- 14. Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- Směs bylinek nasekejte, promíchejte se změklým máslem, přidejte prolisovaný česnek, osolte a v malých miskách uložte do mrazáku. Bylinkové máslo poslouží jako skvělá pomazánka na pečivo a ochutí hotová ...
- Vytvořeno 26. listopad 2016
- 15. Řídká polévka - jak, čím zahustit (chlebová střída)
- (Jídla, omáčky, polévky, přílohy)
- Do vařící polévky vhoďte malé kousky chlebové střídy - ideální je vícezrnný chléb, ale použít můžete i bílé pečivo. ...
- Vytvořeno 24. září 2016
- 16. Rychlé rozmrazování chleba bez použití mikrovlnné trouby - jak udělat, co použít
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Rychlé rozmrazování nám zajistí mikrovlnná trouba, jinak pečivo nebo krajíčky chleba narovnáme na mokrý plech, přikryjeme alobalem a během slabé čtvrthodiny rozpečeme v troubě. ...
- Vytvořeno 15. květen 2016
- 17. Střevní chřipka, průjem - jak, čím léčit, pomoci
- (Zažívání, trávení, nadýmání (plynatost), průjem)
- ... jen dietní suchary nebo starší pečivo. Žádné tuky nebo mléko či ovoce. Účinná je také rýžová polévka s nastrouhanou mrkví, kterou můžeme podávat i dětem. ...
- Vytvořeno 12. březen 2016
- 18. Martiny, roháče, zahýbáky, vandrovnice, martinské rohlíky s makovou nádivkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- (Recepty, postupy)
- Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se ...
- Vytvořeno 3. září 2015
- 19. Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
- (Med)
- ... při pečení - pečivo s přídavkem pohankového medu zůstává dlouho vláčné. ...
- Vytvořeno 7. červen 2015
- 20. Kardamom - jeho použití v kuchyni, přísada do jídel a nápojů - tipy, rady, doporučení
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- Největší oblibu má kardamom v zemích Orientu. Má aromatickou, jemně pálivou a pikantní chuť, která připomíná eukalypt. Koření se jím mastné pokrmy, pečivo, zeleninová jídla, luštěniny, rýže, omáčky i svařené ...
- Vytvořeno 1. červen 2015
- 21. Jak rozmrazit pečivo bez mikrovlnky - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti
- (Pečivo)
- Pokud jste někde na chatě a nemáte mikrovlnnou troubu, pečivo snadno rozmrazíte tak, že do kastrolu dáte horkou vodu a na něj talířek s pečivem, které chcete rozmrazit. Podobně to můžete udělat s kamny ...
- Vytvořeno 27. květen 2015
- 22. Jak využít dužinu z odšťaveného ovoce, zeleniny (koláče, sušenky, palačinky, pečivo)
- (Potraviny)
- Po odšťavení ovoce nebo zeleniny často zůstane příliš mnoho dužiny. Výborné na pečení různých koláčů, sušenek nebo třeba zeleninových palačinek. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu ...
- Vytvořeno 28. duben 2015
- 23. Jak jednoduše pokrýt cukroví polevou - tipy, rady, zlepšováky
- (Moučníky, koláče, dorty, náplně, polevy, krémy)
- V receptech, kdy pečivo potíráme polevou ho raději do polevy namáčíme, pak položíme na papír na pečení a necháme chvíli v lednici ztuhnout. ...
- Vytvořeno 19. duben 2015
- 24. Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Při slepování pečiva marmeládou, či jinými náplněmi je lepší místo klasického použití nože využít curkráský sáček, nebo klasický igelitový sáček, u kterého odřízneme růžek, marmeládou pak zdobíme středy ...
- Vytvořeno 19. duben 2015
- 25. Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... i nepečené cukroví, vyrobíme si také polevy a náplně a ozdobíme jimi již upečené pečivo - přesně podle našich babiček a prababiček si upečeme den před Štědrým dnem vánočku a o Štědrém dnu například jablkový ...
- Vytvořeno 19. duben 2015
- 26. Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů - rady, doporučení
- (Moučníky, koláče, dorty, náplně, polevy, krémy)
- Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů: 50-100 °C (sušení) - nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou 130-150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše ...
- Vytvořeno 19. duben 2015
- 27. Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Koláče a drobné pečivo se na povrchu nepřipálí, přidáme-li do vajíčka, jímž potíráme, trochu citrónové šťávy. ...
- Vytvořeno 18. duben 2015
- 28. Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... hodin, podle velikosti pečiva. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li pečivo do příliš vyhřáté trouby, ...
- Vytvořeno 11. duben 2015
- 29. Sněhové těsto - recept, postup, návod výroby
- (Recepty, postupy)
- ... i tak, že plech vyložíme pečícím papírem, na něj si předkreslíme v pravidelných odstupech tvary, které pak vymažeme tukem. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem. ...
- Vytvořeno 11. duben 2015
- 30. Co je luštěninová mouka a jak ji poznáme - rady
- (Pečivo)
- Mouka luštěninová je umletá z hrachu, čočky, fazolí, bobů nebo vikve. Obsahuje méně lepku a činí pečivo, hlavně chléb, těžším. Je-li přimíchána do pečiva, prozradí se nepříjemnou chutí. Nikdy nemícháme ...
- Vytvořeno 11. duben 2015
- 31. Ochucené kynuté těsto - tipy, rady, doporučení (vanilkový pudink)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Při zadělávání kynutého těsta, zejména máme-li vejce s bledými žloutky, přidáváme na 1 kg mouky jeden pudinkový prášek s vanilinovou příchutí. Pečivo bude krásně žluté a bude příjemně vonět vanilkou ...
- Vytvořeno 6. duben 2015
- 32. Jak odlepit jemné pečivo od plechu, pomocí niti - postup, návod
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Jemné pečivo odlepíme od plechu, když je po jedné straně nadzvedneme nožem, podsuneme tenkou režnou nit, z každé strany je uchopíme rukama a jedním koncem nití pohybujeme tak, jako když řežeme. Tímto způsobem ...
- Vytvořeno 6. duben 2015
- 33. Starší pečivo jako říloha k zelenině, zeleninovému salátu - postup, návod
- (Pečivo)
- Starší pečivo můžeme namáčet v těstíčku, jaké děláme na kapání a zprudka osmažíme na tuku. Podáváme jako příkrm k dušené zelenině nebo zeleninovému salátu. ...
- Vytvořeno 6. duben 2015
- 34. Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou. ...
- Vytvořeno 6. duben 2015
- 35. Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Jakmile vyjmeme pečivo s plechem z trouby, potřeme je čerstvě rozpuštěným máslem. Je potom křehčí. ...
- Vytvořeno 6. duben 2015
- 36. Jak péct moučníky, koláče z lístkového těsta - rady, doporučení
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, ...
- Vytvořeno 6. duben 2015
- 37. Vínové pečivo z pohanky, pohankové mouky - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
- (Recepty, postupy)
- Vínové pečivo z pohanky, pohankové mouky - suroviny: 200 g másla, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 300 g pohankové mouky, 250 g ovesných vloček, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých ...
- Vytvořeno 2. duben 2015
- 38. Čím potírat pečivo během pečení, aby bylo krásně lesklé - tipy, rady
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- K potírání pečiva postačí bílek s trochou mléka nebo vody a špetkou cukru.
- Vytvořeno 14. březen 2015
- 39. Jaké potraviny lze ochutit fenyklem - tipy, rady
- (Koření, dochucovadla a bylinky)
- Fenykl (jeho semena) se využívají na ochucení těchto potravin: pečivo, sýry, zavařeniny, chléb, nakládanou červenou řepu apod. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 40. Jak si připravit, udělat přílohu ze staršího pečiva vhodnou k dušené zelenině, zeleninovému salátu - postup, návod
- (Pečivo)
- Starší pečivo můžeme namáčet v těstíčku, jaké děláme na kapání a zprudka osmažíme na tuku. Podáváme jako přílohu k dušené zelenině nebo zeleninovému salátu. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 41. Co dělat, udělat s pečivem z předešlého dne - rady, doporučení
- (Pečivo)
- Pečivo od předešlého dne položíme na plech pokropený vodou a na chvíli položíme do horké trouby. Rohlíky, housky, veky se rozpečou, jsou chřupavé a chutnají jako čerstvé. Stejně tak se mohou ale jen na ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 42. Jak to udělat, aby těsto na koláče bylo rovnoměrně sladké - tipy, rady
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Pečivo bude rovnoměrně sladké, jestliže krystalový cukr rozpustíme v trošce vlažného mléka. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 43. Jak to udělat, aby pečením vysušené pečivo zvláčnělo - tipy, rady, zlepšováky
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Pečivo vysušené pečením sejmeme ihned z plechu a přikryjeme utěrkou. Po chvíli zvláční. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 44. Jak snadno sundat z plechu medové pečivo, aby se nepolámalo - tipy, rady, zlepšováky
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Medové pečivo se po upečení špatně sejímá z plechu. Obyčejně se několik kousků poláme. Nestane se tak, když pod ještě teplé pečivo podsuneme režnou nit tak, že ji držíme oběma rukama a táhneme ji vodorovně ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 45. Jak odlepit přilepené, připečené pečivo od pekáče, aniž bychom ho porušili - tipy, rady, zlepšováky
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 46. Čím potřít pečivo po upečení, aby bylo křehké - tipy, rady, doporučení
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Jakmile vyjmeme pečivo s plechem z trouby, potřeme je čerstvě rozpuštěným máslem. Je potom křehčí. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 47. Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
- (Uchování potravin a nápojů)
- Pečivo, bábovky, nakrojené buchty neokorají, když je uložíme do schránky z umělé hmoty a přidáme k nim kousek jablka nebo syrový brambor. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 48. Jak upéct pokrmy, moučníky z lístkového těsta, aby nám těsto krásně listkovalo - postup, návod
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- ... zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. ...
- Vytvořeno 28. únor 2015
- 49. Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
- (Uchování potravin a nápojů)
- ... můžeme uchovávat i jiné pečivo. ...
- Vytvořeno 15. únor 2015
- 50. Rady pátera Františka Ferdy
- (Rady pátera Františka Ferdy ke zdraví)
- ... F. Ferda je člověk, který toto umí využít. " … přeloženo z italštiny. POKYNY TÝKAJÍCÍ SE STRAVY A OBLEČENÍ Doporučuje pramenitou vodu, chléb - hlavně žitný, pečivo domácí, ...
- Vytvořeno 10. únor 2015
- 51. Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek
- (Moučníky, koláče, dorty, náplně, polevy, krémy)
- ... nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu ...
- Vytvořeno 1. únor 2015
- 52. Jak to udělat, co přidat do těsta, aby bylo máslové pečivo křehké
- (Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky)
- Vypečené pečivo - máslové pečivo bude nebesky křehké, když přidáte do tukového těsta pár kapek octa či citronové šťávy a při pečení vložíte do trouby šálek s vodou. ...
- Vytvořeno 30. listopad 2014