Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek
Zveřejněno: neděle 1. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3742x
Pečení vánočního cukroví - zajímavé rady, tipy, doporučení a zkušenosti našich babiček a maminek:
- Linecké těsto vkládáme do dobře vyhřáté, středně teplé trouby, kdy papír po vložení sice zežloutne, ale nezhnědne.
- U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené. Máslové těsto pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě. Pokud by na povrchu příliš rychle zežloutlo, přikryjeme ho papírem. Nesmíme troubu velmi často otvírat. Jemné nákypy pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, podle toho, jak je uvedeno v předpise.
- Těsto vyválíme jednoduše mezi dvěma jen mírně pomoučenými potravinářskými fóliemi, těsto se nelepí, nešpiní okolí.
- Polevy můžeme rozpustit v mikrovlné troubě, kterou naše prababičky neznaly, vodní lázeň je sice šetrnější, ale právě u polev to moc nevadí.
- Při slepování pečiva marmeládou, či jinými náplněmi je lepší místo klasického použití nože využít curkráský sáček, nebo klasický igelitový sáček, u kterého odřízneme růžek, marmeládou pak zdobíme středy pečiva, které pak k sobě jen přitiskneme a máme hotovo.
- V receptech, kdy pečivo potíráme polevou ho raději do polevy namáčíme, pak položíme na papír na pečení a necháme chvíli v lednici ztuhnout.
Další rady v kategorii
-
Buchty měkké, vláčné - jak to udělat, co použít (rum, cukr, voda)
-
Čím a jak ozdobit čokoládové muffiny?
-
Čím je možné nahradit máslo u křehkého koláče
-
Čím je možné nahradit mléko v piškotovém těstu
-
Čím nahradit alkohol přidávaný do těsta
-
Čím nahradit vejce v koláči
-
Čím oživit, ochutit krém do koláče cheesecake - tipy, rady
-
Čím potírat koláče, mazance, aby byly po upečení křehké, měli křehkou kůrku - tipy, rady, doporučení
-
Čím vylepšit cheesecake (poleva)
-
Čím vylepšit drobenku na koláč (kardamom)
-
Čím vylepšit těsto na palačinky (pistácie)
-
Čím vymazat formu, aby se moučník při pečení nepřipálil a nezhnědl (ztužený tuk)
-
Co dělat s připáleným koláčem, jak zachránit připálený koláč
-
Co dělat, pokud nám kvásek nekyne
-
Co použít, aby těsto lépe kynulo (jogurt)
-
Co použít, aby upečené koláče měly krásnou barvu (bílek, med)
-
Co přidat, co použít do drobenky, aby byla po upečení křupavější
-
Co přidat, co použít do litého perníku, aby zůstal dlouho vláčný
-
Co přidat, co použít do těsta na bábovku, aby byla kypřejší
-
Co přidat, co použít do těsta, aby buchty a koláče dostaly po upečení krásnou zlatou barvu
-
Co přidat, co použít při smažení vdolků, aby nebyly tak mastné (ocet)
-
Co udělat s nesnědenými palačinkami - tipy, rady, doporučení
-
Co udělat, co použít, když se nám připeče moučník ke dnu formy - postup, návod
-
Čokoládové zákusky více provoněné - jak to udělat, co použít (káva, Amaretto)
-
Dezert flameri - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Dietní palačinky pečené ve vaflovači
-
Dortový korpus - co lze použít k jeho výrobě místo piškotů - tipy, rady
-
Drobenka na koláč křupavá, vypečená - jak, čím docílit (med)
-
Drobenka zkaramelizovaná v troubě
-
Jablkový moučník ze zbylých bílků - postup, návod
-
Jak dodat lesk polevě na dort, perníčky, perník, větrník, muffiny
-
Jak dopéct nákyp pomocí alobalu a jak zabránit spálení nákypu
-
Jak dosáhnout hezky zlatavé, žluté barvy kynutého těsta
-
Jak hezky ozdobit bábovku cukrovými perlami
-
Jak hezky ozdobit tvarohový koláč cukrem a malinami
-
Jak hezky ozdobit tvarohový koláč s ovocem
-
Jak jednoduše pokrýt cukroví polevou - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak jednoduše vyklopit moučník z formy (mokrá utěrka)
-
Jak naplnit muffiny máslovým krémem
-
Jak natřít krém na dort, aby byl bez hrudek - postup, návod
-
Jak netradičně ozdobit muffiny - postup, návod
-
Jak neudělat žmolky při rozpouštění čokolády v mikrovlnce
-
Jak odlepit korpus dortu od formy
-
Jak odstranit bubliny z povrchu jablečného koláče
-
Jak odstranit drobivost těsta vyrobeného z piškotů či sušenek
-
Jak ozdobit dort pomocí papírové krajkové šablony, cukru a kakaa
-
Jak ozdobit dort vaječným likérem s pudingem bez stékání
-
Jak péct bublaninu, aby se nasrazila - tipy, rady, doporučení
-
Jak péct čokoládové suflé, aby při pečení nespadlo (škrob)
-
Jak péct nákyp, aby po upečení neklesnul - tipy, rady, doporučení (piškoty)
-
Jak péct pokrmy, koláče z lineckého těsta - tipy, rady, doporučení
-
Jak plnit zdobící kornout krémem aniž byste se ušpinili - postup, návod
-
Jak poznám že je hotové odpalované těsto na větrníky, koblihy
-
Jak poznat jestli je třený koláč už upečený
-
Jak poznat správně, dostatečně vyšlehaný sníh z bílku
-
Jak poznat správnou teplotu čokoládové polevy na roztírání
-
Jak poznat, zda je nákyp dobře upečený - rady, doporučení
-
Jak připravit kypré palačinky (olej)
-
Jak prodloužit trvanlivost máslového krému na dort, moučník
-
Jak rozetřít sníh z bílků na dort, koláč
-
Jak rozpustit čokoládovou polevu - tipy, rady, návody
-
Jak rozpustit čokoládu na polevu bez použití vodní lázně
-
Jak rozpustit hrudky v želatině
-
Jak se vyhnout přilepení bábovky v bábovkové formě při pečení
-
Jak se vyhnout rychlému tuhnutí a loupání polevy z moučníků a dortů
-
Jak se vyhnout spadnutí těsta při pečení
-
Jak se vyhnout sražení máslového krému
-
Jak snadno odlepit korpus od dortové formy
-
Jak snadno uvolnit připečený koláč z plechu
-
Jak snadno vyklopit z formy moučník z třeného těsta
-
Jak snadno vyválet linecké těsto na plech na koláč
-
Jak správně připravit a upéct pokrmy z kynutého těsta - tipy, rady
-
Jak to udělat , co použít, aby se dort dobře krájel
-
Jak to udělat aby koblihy nebyly tolik tučné
-
Jak to udělat aby koblihy nenasákly moc oleje při smažení
-
Jak to udělat aby linecké cukroví bylo křehké
-
Jak to udělat aby se vyválené těsto nestáhlo
-
Jak to udělat, aby nám tvarohový dort po přidání ananasu nezhořknul - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít aby se povrch bábovky při pečení nespálil - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby byl perník vláčný a netvrdnul (čaj)
-
Jak to udělat, co použít, aby byla poleva na dortu lesklá - tipy, rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby bylo kynuté těsto na vánočku, buchty či mazanec vláčné a mělo pěknou barvu
-
Jak to udělat, co použít, aby byly košíčky po upečení křupavé - tipy, rady, doporučení (arašídový olej)
-
Jak to udělat, co použít, aby koláče zůstaly déle čerstvé
-
Jak to udělat, co použít, aby mák nezhořknul
-
Jak to udělat, co použít, aby se křehké těsto nedrobilo (ocet)
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám palačinky při smažení nelepily a netrhaly
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám poleva na moučnících nevsákla do těsta
-
Jak uchovat drobenkový koláč zamražením
-
Jak udělat drobenku křupavější, křupavá drobenka
-
Jak udělat křupavou krustu na švestkovém koláči
-
Jak udělat kynuté těsto lehké a nadýchané
-
Jak udělat kyprou vzdušnou, chutnou palačinku
-
Jak udělat makový koláč nadýchanější
-
Jak udělat mouční ze třeného těsta nadýchanější
-
Jak udělat muffiny nadýchané a křehké
-
Jak udělat palačinky nadýchanější
-
Jak udělat třené těsto vzdušnější a kypřejší
-
Jak upéct závin dozlatova a dokřupava (tuk)
-
Jak urychlit kynutí kynutého těsta pomocí horké vody nebo radiátoru topení