Potraviny
► Jak ušetřit za ztužovač šlehačky, čím nahradit ztužovač šlehačky
Zveřejněno: sobota 27. říjen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5276x
Pokud nemáte ztužovač šlehačky (smetany) , přidejte trochu syrového bílku. Šlehačka se vám vyšlehá krásně do tuha i bez ztužovače.
► Jak využít zbytky slaných tyčinek, preclíků - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3215x
Téměř po každém večírku zbudou slané tyčinky nebo preclíky. Rozdrtíme je válečkem na nudle a získáme tak výbornou kořeněnou strouhanku na trojobal při smažení.
► Jak využít zbytek piškotů, piškotových moučníků - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3173x
Zbytky piškotů a piškotových moučníků najemno rozdrobíme a používáme k vysypání forem při dalším pečení.
► Jak využít zbylé palačinky, omelety (vložka do polévky)
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3375x
Zbylé palačinky nebo vaječné omelety (ovšem neslazené) použijeme pokrájené na nudličky jako výbornou vložku do polévky.
Jak využít nespotřebovaný chleba (chlebové chipsy)
Zveřejněno: sobota 7. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3227x
O plýtvání potravinami se v poslední době mluví stále více. A oprávněně. Jděte příkladem: starší chléb nevyhazujte, ale připravte z něj vynikající chipsy. Chléb nakrájejte na malé kostky. Do mísy dejte trochu oleje, rozetřený česnek, pepř, mletou papriku, kmín a případně oblíbené bylinky (např. majoránku).
Číst dál: Jak využít nespotřebovaný chleba (chlebové chipsy)
Jak přilepit štítek na zavařeniny, aby šel dobře sundat (bílek)
Zveřejněno: pondělí 2. duben 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3420x
Sněhem z bílků přilepíte papír na sklo - například štítky na zavařeniny. Je dobře rozpustný ve vodě, takže až bude potřeba, štítek pohodlně odstraníte.
► Jak využít nevypitý zbytek vína (vinné kostky)
Zveřejněno: čtvrtek 8. březen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3154x
Víno zbylé po večírku v lahvích nevylévejte. Naplňte jím výrobník na led a zmrazte je. Budete tak mít do zásoby tzv. vinné kostky, kterými můžete ochutit omáčky nebo sladká jídla. Zbytky vína také můžete přilít k vinnému octu, který tak získá intenzivnější chuť.
► Jak využít slupky od jablek aniž byste je vyhodili do koše nebo na kompost
Zveřejněno: neděle 19. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3469x
Jak využít slupky od jablek, které vám jsou už k ničemu a jsou na vyhození do koše nebo na kompost? Vyrobte si domácí ovocný čaj. Zde je recept: 1 díl sušených slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku řešetlákového, které zbydou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.
Číst dál: ► Jak využít slupky od jablek aniž byste je vyhodili do koše nebo na kompost
Jak, k čemu využít, použít prázdnou krabici od mléka nebo džusu - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 12. červenec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5126x
Krásně hranatou krabici například od mléka nebo džusu nevyhazujeme, ale odstřihneme její vrchní obdélníkovou část a spodek použijeme pro uskladnění potravin do mrazáku. Po odstřihnutí vrchní části krabici dobře vypláchneme vodou, necháme vysušit a vložíme do ní mikrotěnový sáček. Dovnitř pak můžeme vkládat vhodné potraviny (zeleninu, ovoce aj.). Sáček nahoře uzavřeme a přikryjeme odstřiženou částí a gumičkou. Před uložením je vhodné na krabici nalepit jmenovku s jejím obsahem.
Jak využít kapustový stonek - tipy (do smoothie, kořenící směsi)
Zveřejněno: pátek 15. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4648x
Kapustový stonek - dá se odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Také jej můžete usušit a společně s černým kořením pomlít a používat jako kořenící směs.
Číst dál: Jak využít kapustový stonek - tipy (do smoothie, kořenící směsi)
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak využít jablečné ohryzky (jablečný ocet)
- Jak využít stonek z brokolice - tipy, rady (polévka, dresing do salátu)
- Jak využít dužinu z odšťaveného ovoce, zeleniny (koláče, sušenky, palačinky, pečivo)
- Jak ušetřit při nákupu papriky (odlomte stopku)
- Jak ušetřit za krájené ovoce v supermarketu - tipy, rady
- Jak ušetřit peníze za tuk při pečení - tipy, rady (obal od másla, Hery)
- Jak ušetřit za pizzu - vyberte si XXL
- Jak ušetřit za pečivo
- Jak ušetřit tuk na vytření pečicího plechu, pekáče při pečení
- Jak ušetřit za maso na cordon bleu
Další rady v kategorii
-
Jak přilepit štítek na zavařeniny, aby šel dobře sundat (bílek)
-
Jak ušetřit peníze za tuk při pečení - tipy, rady (obal od másla, Hery)
-
Jak ušetřit při nákupu papriky (odlomte stopku)
-
Jak ušetřit tuk na vytření pečicího plechu, pekáče při pečení
-
Jak ušetřit za krájené ovoce v supermarketu - tipy, rady
-
Jak ušetřit za maso na cordon bleu
-
Jak ušetřit za pečivo
-
Jak ušetřit za pizzu - vyberte si XXL
-
Jak využít dužinu z odšťaveného ovoce, zeleniny (koláče, sušenky, palačinky, pečivo)
-
Jak využít kapustový stonek - tipy (do smoothie, kořenící směsi)
-
Jak využít nespotřebovaný chleba (chlebové chipsy)
-
Jak využít stonek z brokolice - tipy, rady (polévka, dresing do salátu)
-
Jak, k čemu využít, použít prázdnou krabici od mléka nebo džusu - tipy, rady, doporučení
-
► Jak ušetřit za ztužovač šlehačky, čím nahradit ztužovač šlehačky
-
► Jak využít jablečné ohryzky (jablečný ocet)
-
► Jak využít nevypitý zbytek vína (vinné kostky)
-
► Jak využít slupky od jablek aniž byste je vyhodili do koše nebo na kompost
-
► Jak využít zbylé palačinky, omelety (vložka do polévky)
-
► Jak využít zbytek piškotů, piškotových moučníků - tipy, rady
-
► Jak využít zbytky slaných tyčinek, preclíků - tipy, rady