Hruškový likér - příprava: Hrušky oloupeme, vykrojíme stopky a jádřince a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do čtyřlitrové sklenice, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme vanilkový lusk, mandle, skořici a hřebíček, povážeme a necháme asi 10 dní stát. Občas sklenicí potřeseme. Cukr svaříme s 1 a 1/2 l vody, přidáme k hruškám a necháme stát dalších 14 dní, opět občas sklenicí potřeseme.
Po uplynutí této doby obsah sklenice přefiltrujeme přes plátno, slijeme do lahví, dobře uzavřeme a uskladníme. Likér je lepší, když jej necháme několik týdnů uležet.
Hruškový likér - suroviny:
- 10-15 dobře vyzrálých hrušek
- 1a 1/2 l konzumního lihu nebo vodky
- kousek vanilkového lusku
- 5 mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 kg krystalového cukru