Jablečný sirup - příprava: Jablka oloupeme, pokrájíme a zbavíme jádřinců. Ponoříme do hrnce s vodou (aby byla jablka utopená) a vaříme asi 10 minut do změknutí. Necháme vychladnout a rozmixujeme, čímž vznikne pyré, které následně
procedíme přes plátno. Měli bychom získat asi litr šťávy (pokud je jí méně, dolijeme vodou). Nalijeme do hrnce a přidáme citronovou šťávu a cukr. Přivedeme do mírného varu a necháme pár minut probublávat. Lžící odebíráme pěnu, která se při vaření vytvoří. Horkým sirupem ihned plníme láhve. Naředěný vodou bude chutí připomínat mošt. Použít ho můžeme třeba i jako omáčku k jablečnému koláči se zakysanou smetanou.
Jablečný sirup - suroviny:
- 1,5 kg jablek na výrobu pyré
- 1 l jablečné šťávy (z pyré)
- 1 kg cukru
- šťáva ze dvou citronů