Meduňkovo-mátový sirup - příprava: Mátu a meduňku omyjeme, natrháme na lístky a přelijeme zchladlou převařenou vodou. Necháme louhovat 48 hodin. Druhý den tekutinu přecedíme a přes plátno vlijeme do hrnce, přidáme cukr a
nakrájené citrony nebo kyselinu. Zahříváme na mírném plameni, dokud se všechen cukr nerozpustí. Nakonec tekutinu přivedeme k varu a necháme asi dvě minuty probublávat. Ihned plníme do láhví a zavíráme. Sirup je skvělým základem oblíbených domácích limonád. V zimě poslouží na lžičku proti kašli i k oslazení čaje.
Meduňkovo-mátový sirup - suroviny:
- svazek máty a meduňky
- 2 l převařené vody
- 1 kg cukru krystal
- 2 citrony (nebo sáček kyseliny citronové)