Rybízové víno - příprava: Rybíz opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat, otrhejte ze stopek a pak ho na mlýnku na ovoce rozemelte. Nechte (nejlépe ve skleněné nádobě) kvasit asi 3 dny, ale nezapomeňte ho párkrát přes den promíchat. Poté přeceďte přes čisté plátno, přelijte opět do skleněné nádoby a vmíchejte kvasinky. Uchovejte na temném a chladném místě.
Jakmile skončí proces kvašení, víno opatrně slijte či stočte hadičkou do lahví (pozor na kal na dně nádoby) a naplňte je až k zátce. Nakonec lahve uzavřete, nikoli však příliš pevně. Víno bude ještě nějaký čas mírně kvasit.
Rybízové víno - suroviny:
- 2,5 kg červeného rybízu
- 2,6 l vody
- 900 g krupicového cukru
- kvasinky Champagne nebo Malaga