Hořčicová omáčka - příprava: Vařené žloutky prolisujeme a promícháme se syrovým žloutkem. Pak po kapkách za stáleho míchání přidáme stolní olej, lžíci hořčice, citronovou šťávu, očištěnou, jemně usekanou sardeli, cibuli a kapary, sůl, tlučený bílý pepř, podle chuti octa a několik kapek anglické (worcesterské) omáčky.
Umíchanou omáčku dáme na 2 hodiny před podáváním do studena. Omáčku podáváme k studeným masitým pokrmům.
Hořčicová omáčka - suroviny:
- 2 natvrdo uvařené žloutky
- 1 syrový žloutek
- 1/4 l stolního oleje
- lžíce hořčice
- 1 sardel
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- tlučený pepř
- 1 lžíce vinného octa
- 5 kapek anglické omáčky (Worcestershire)
- 10 g cibule
- 2,5 g kaparů