V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5373x
Nejdůležitějším enzymem v medu je invertáza a amyláza. Účinkem tepla a světla se tyto enzymy ničí. Med musíme uchovávat v temnu při teplotě asi 14°C. Nejvíce aminokyselin obsahuje med vřesový a nejméně med květový. Med obsahuje téměř všechny nejdůležitější aminokyseliny.
Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7617x
Když začne med kvasit, postavíme nádobu s ním do hrnce s teplou vodou. V něm necháme med tak dlouho, až se úplně rozpustí. Pěnu, která se na medu utvoří, opatrně odstraníme.
Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5972x
Pravý med poznáme, když dáme do lahvičky 2 lžíce medu a 6 lžic čistého lihu. Směs opatrně prohřejeme a důkladně promícháme. Pravý med se úplně rozpustí a nezůstane po něm sedlina. Med umělý je tekutý, starší med houstne nebo i docela ztuhne. Nevadí to však ani jeho hodnotě, ani dobré chuti.
Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 15. únor 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5188x
Med musí být uchováván v naprosto čistých nádobách, v suché místnosti, jinak zkyše. O medu se píše s úctou v bibli, na egyptských papyrech i v kronikách snad celého světa. Také v našich zemích byl odpradávna ctěn a vážen nejen jako potravina, ale i jako prostředek prodlužující život. Úcta ke včelám a medu je pověstná.
Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
Zveřejněno: neděle 12. leden 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11020x
Krystalizace medu je přirozenou vlastností každého medu a není nijak na závadu. Naopak je projevem toho, že med nebyl nijak upravován. Průmyslově se krystalizaci totiž zabraňuje různými způsoby: medy se zahřívají na vyšší teploty, různě se ředí, upravují ultrazvukem, a hlavně se do nich přidávají sirupy, tzv. C4 cukry či škrobové deriváty. Rozdíl je i mezi nijak neupravovanými medy. Nejrychleji krystalizují luční a květové jarní medy, protože obsahují nejvíce glukózy. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy (např. med akátový) a medy s vyšším obsahem složitějších cukrů (tmavé medovicové lesní medy). Pokud ho máte raději tekutý, do původního stavu jej uvedete ponořením otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátím na teplotu maximálně 40 stupňů Celsia. Jde o to, aby se nezničily důležité látky (zlikvidování bílkovin - tzv. denaturace) a nesnížila se jeho biologická hodnota.
► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla
Zveřejněno: sobota 13. duben 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 23548x
Zcukernatělý tuhý med rozpustíte tak, že ho po krátkou dobu (asi 20 minut) necháte při teplotě kolem 40°C. Ideální je pro to vodní lázeň s teploměrem. Vyšší teplotu nikdy neaplikujte. Užitečné bílkoviny by se nenávratně zničily a med by neměl tak blahodárný účinek.
Číst dál: ► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla
Další rady v kategorii
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Co je medovicový med
-
Co použít k oslazení marmelády místo cukru (med) - tipy, rady
-
Co udělat, když začne med kvasit - postup, návod
-
Jak rozpoznat pravý med - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak správně skladovat a uchovávat med, jaké dodržovat zásady při skladování medu, aby se med nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak zabránit zkysnutí medu, jak uchovávat med, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
-
Jak zkapalnit zkrystalizovaný med bez zničení zdravých látek v medu
-
Jak, čím odstranit alkohol z krve - tipy, rady, doporučení (med)
-
Kdy si dávat pozor při konzumaci medu, kdo by neměl med jíst - tipy, rady, doporučení
-
Kolik kalorií má med
-
Květový med - co znamená toto označení medu
-
Med - jaké prospěšné látky pro lidský organismus obsahuje
-
Med z květu černého bezu s pomerančem - recept
-
Med zkrystalizovaný, tuhý - jak rozpustit (voda)
-
Ochucený bylinkový med - příprava
-
Ostružinový med - jak ho poznáme
-
Pampeliškový med - recept
-
Pohankový med - jak ho poznáme, jaké je jeho využití
-
Rozdělení medu podle oblasti původu, ochranné známky medu
-
Rozdělení medu podle ročního období
-
Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil
-
V jaké teplotě, v kolika stupních uchovávat med - tipy, rady, doporučení
-
Z jakých materiálů by neměly být vyrobeny nádoby na skladování medu, aby nekazily jeho chuť - tipy, rady, doporučení
-
► Jak rozpustit zcukernatělý tuhý med - postup, pravidla