Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - příprava: Omytá jablka nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme cukr, vodu, citronovou kůru a skořici a zprudka vaříme 10 minut. Přidáme cukr, necháme jej rozpustit, pak přidáme kuličky jeřábu a vaříme dalších 15 minut, nebo i více, pokud mají jablka hodně šťávy.
Přidáme v trošce cukru rozmíchaný přípravek proti plísni a dobře zamícháme. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - suroviny:
- 1 kg bobulí černého jeřábu (arónie)
- 1 kg jablek
- 1 kg krystalového cukru
- 2 a 1/2 l vody
- strouhaná citronová kůra
- mletá skořice
- přípravek proti plísni