Meruňkový džem s rybízem - příprava: Opraný rybíz nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody a vaříme tak dlouho, až změkne. Ještě zahorka3/4 rybízu prolisujeme přes síto. Meruňky nakrájíme na čtvrtky. Do hrnce vložíme 3/4 meruněk a rybízový protlak, přivedeme k varu a povaříme asi 3 minuty.
Potom přidáme 1/4 dávky cukru a 10-15 minut vaříme prudkým varem. Po částech přidáme zbytek cukru, meruněk a rybízu a za stálého míchání vaříme, až džem začne pěkně rosolovatět. Horkým džemem naplníme sklenice až po okraj, uzavřeme je víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Meruňkový džem s rybízem - suroviny:
- 600 g vypeckovaných meruněk
- 400 g očištěného červeného rybízu
- 700 g krystalového cukru