Džem z arónie, černého jeřábu - příprava: Obrané jeřabiny propláchneme studenou vodou, vložíme do kastrolu, přidáme cukr, skořici a hřebíčky a za občasného zamíchání dusíme asi hodinu. Jeřabiny občas promačkáme, aby pustily šťávu.
Pak propasírujeme, přidáme strouhanou citronovou kůru a mletou skořici a ještě krátce podusíme. Nakonec přimícháme citronovou šťávu a alkohol. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a uložíme na tmavé a chladné místo.
Džem z arónie, černého jeřábu - suroviny:
- 1 kg bobulí černého jeřábu (arónie)
- 600 g krystalového cukru
- mletá skořice
- kousek celé skořice
- 3 hřebíčky
- trochu strouhané citrdnové kůry
- 2 lžíce citronové štávy
- sklenka rumu nebo koňaku