Džem z kiwi s jablky - příprava: Jablka omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, s vodou rozvaříme a prolisujeme přes síto. Kiwi rozkrojíme na půlky, dužninu vybereme lžičkou a bez bílého středu nakrájíme na malé kousky. Přidáme k jablečnému
protlaku. Ovoce zvážíme. Odvážíme speciální želírovací cukr a přimícháme. Směs zakryjeme a necháme tři hodiny proslazovat. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme vařit tři minuty. Přimícháme calvados. Provedeme rosolotvornou zkoušku. Sebereme pěnu a horký džem plníme až po okraj do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme a postavíme víčky dolů.
Džem z kiwi s jablky - suroviny:
- 500 g kyselejších jablek
- 1 šálek vody
- 500 g kiwi
- želírovací cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)
- 2 polévkové lžíce calvadosu