Džem z letního ovoce - příprava: Ovoce očistíme, opereme, větší překrojíme, promícháme a čtvrtinu odložíme stranou. Zbytek rozmačkáme v kastrolu, zakapeme citronem, přidáme želírovací přípravek se 2 lžícemi cukru a promícháme.
Přivedeme k varu, přidáme zbytek ovoce a cukru a vaříme asi 5 minut, během vaření sbíráme pěnu. Nakonec přimícháme brandy či rum. Nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a asi na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Džem z letního ovoce - suroviny:
- 1 kg směsi letního ovoce (rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, jahody apod.)
- šťáva z 1 citronu
- 1 balíček želírovacího přípravku 2:1
- 500 g krystalového cukru
- 1 lžíce brandy nebo rumu