Marmeláda z banánů a pomerančů - příprava: Banány zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka. Pomeranče omyjeme. Tři pomeranče rozpůlíme, vybereme dužninu bez tenké průsvitné kůžičky, oddělující dílky, nakrájíme na malé kousky a
přidáme k banánům. Prázdné půlky ještě vymačkáme. Zbylé pomeranče a citron vymačkáme a šťávu přilijeme k nakrájenému ovoci. Kousky ovoce nahrubo rozmělníme mačkadlem na brambory. Zázvor nadrobno rozsekáme a přidáme. Ovoce zvážíme. Odvážíme speciální želírovací cukr a přidáme ke směsi. Za stálého míchání přivedeme k varu a tři minuty povaříme. Do rozvaru vmícháme rum. Uděláme rosolotvornou zkoušku. Pokud je to nutné, sebereme pěnu a horkou marmeládu plníme do skleniček až po okraj. Skleničky okamžitě uzavřeme, převrátíme a necháme v klidu vychladnout.
Marmeláda z banánů a pomerančů - suroviny:
- 6 středně velkých banánů
- 7 pomerančů
- 1 citron
- 2 ks kandovaného zázvoru
- želírovaci cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g želírovacího cukru)
- 3 polévkové lžíce bílého rumu