Pomerančová marmeláda po anglicku - příprava: Citrusové plody umyjeme v horké vodě a osušíme. Plody rozpůlíme. Jádra odstraníme a v šálku zalijeme vodou. Všechny plody i s kůrou nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a
zalijeme zbylou vodou. Jádra i nakrájené ovoce necháme přes noc máčet. Druhý den namočené ovoce i s vodou rozmělníme v mixéru. Rozmělněné ovoce společně s vodou z jader dáme do hrnce. Přivedeme k varu a za občasného míchání na mírném ohni vaříme 30 minut. Jádra zavážeme do sáčku z řídké tkaniny. Do rozvaru přimícháme cukr a jádra. Ta obsahují hodně pektinu, který podporuje tuhnutí marmelády. Směs prudce vaříme v nezakrytém hrnci. Po dalších 30 minutách provedeme rosolotvornou zkoušku. Jakmile je marmeláda hotová, sebereme pěnu a horkou marmeládu plníme až po okraj do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme, postavíme víčky dolů a necháme v klidu.
Pomerančová marmeláda po anglicku - suroviny:
- 800 g citrusového ovoce (např. 2 hořké pomeranče, 3 středně velké pomeranče, 1 citron. Místo hořkých pomerančů může být i 1 velký grapefruit nebo 2 pomeranče, pokud chybí na váhu, přidá se ještě 1 pomeranč)
- 1 l vody
- 1 kg cukru













