Švestková povidla - příprava: Švestky opereme, necháme okapat, zbavíme stopek, odpeckujeme a rozmělníme v mixéru. Dáme do hrnce a smícháme s cukrem. Citron omyjeme v horké vodě, osušíme a kůru odkrojíme tak tence, aby
na ní nezůstala bílá vnitřní vrstva. Citronovou kůru a skořici zamícháme k rozmělněným švestkám. Hrnec zakryjeme a necháme stát přes noc. Druhý den za stálého míchání přivedeme k varu. Rozvar přelijeme na plech s vyšším okrajem. Troubu vyhřejeme na 150 °C (horkovzdušnou na 130, plynovou na stupeň 1). Plech vsuneme do trouby na prostřední kolejničky a povidla necháme za občasného zamíchání odpařit. To trvá asi 90 minut. Skořici vyjmeme a horká povidla naplníme do skleniček. Ihned uzavřeme.
Švestková povidla - suroviny:
- 2,5 až 3 kg hodně zralých švestek
- 500 g cukru
- 1 citron
- 1 tyčinka skořice
- rum podle potřeby