Třešňový džem s angreštem a griotkou - příprava: Třešně a višně opereme, necháme okapat, zbavíme stopek a odpeckujeme. Rozmělníme v mixéru a dáme do hrnce. Angrešt opereme, necháme okapat a zbavíme okvětí a stopek.
Rozmělníme v mixéru a přidáme k rozmělněným třešním a višním. Směs zvážíme. Odvážíme speciální želírovací cukr a přimícháme. Vymačkáme citron a šťávu přilijeme k ovoci. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tři minuty. Do horkého džemu přimícháme griotku. Provedeme rosolotvornou zkoušku. Pokud je to nutné, sebereme pěnu a horký džem plníme až po okraj do skleniček. Skleničky okamžitě uzavřeme, postavíme víčky dolů a necháme v klidu.
Třešňový džem s angreštem a griotkou - suroviny:
- 400 g třešní
- 400 g višní
- 300 g nedozrálého angreštu
- želírovací cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g želírovacího cukru)
- 1 citron
- 3 polévkové lžíce griotky